Cercetarile medicale recente au evidentiat faptul ca adultul este supus unor ample procese de transformare fiziologice ale organismului, in special in perioada de varsta cuprinsa intre 20 si 60 de ani. Organele interne, cat si cele de simti, sunt afectate intr-o masura mai mare sau mai mica de trecerea nemiloasa a anilor. Iar din randul acestora, se pare ca ochii sunt cei care au cel mai mult de suferit, fiind expusi unor adevarate “traume”.
In prima tinerete, ochii nu se confrunta nu probleme extrem de grave, infectiile si inflamatiile oculare, senzatiile de uscaciuni ale ochilor sunt cel mai des semnalate de catre pacientii care trec pragul cabinetelor oftalmologice. Un numar mare de pacienti au nevoie, in final, de prescriptie de dioptrii. Lentilele de contact lunare ajung sa se pozitioneze in topul preferintelor persoanelor de toate varstele, dornice sa gaseasca inlocuitorul potrivit ca remediu pe care traditionalii ochelari nu il pot oferi.
Uscaciunea ochilor este un simptom extrem de neplacut, ce se datoreaza in special declansarii procesului natural de imbatranire a glandelor loacrimale. Datele cercetarilor medicale releva faptul ca 75% din persoanele cu varste de peste 65 de ani resimt manifestarile provocate de lipsa lacrimarii. Sindromul este mai prezent in randul populatiei feminine si este mai ds intalnit in randul femeilor care au depasit pragul varstei de 40 de ani. Fiziologic, la 65 de ani, suntem capabili sa producem cu 60% mai putine lacrimi decat la 18 ani!
Potrivit monitorulexpres.ro, printre factorii determinanti ai sidromului de uscaciune a ochilor se numara:
Lacrimile reprezinta, asadar, un factor de protectie in fata agentilor infectiosi. Totodata, ele sunt cele care indeplinesc, teoretic, si o importanta functie optica, intrucat asigura transparent corneei. Din punct de vedere fiziologic, avem nevoie sa clipim odata la 15-30 de secunde pentru a mentine un nivel optim de umiditate la nivelul ochilor.
Diagnosticarea sindromului ochilor uscati si a complicatiilor survenite in urma netratarii din pripa a afectiunii este realizata de catre medicul ofalmolog. Specialistul oftalmolog face o examinare a filmului de lacrimi si un test Schirmer, care are scopul de a evidentia daca ochiul are capacitatea de a produce suficiente lacrimi pentru a-i mentine umiditatea corespunzatoare.
Senzatia de uscaciune a ochilor poate fi combatuta prin utilizarea adecvata, in conformitate cu indicatiile medicului oftalmolog, a lentilelor de contact lunare. Acestea se inscriu in randul accesoriilor oftalmologice de inalta clasa, care nu permit acumularea unor cantitati remarcabile de depozite proteice si previn aparitia eventualelor complicatii.
Versiunea Day & Night de lentile de contact lunare permite utilizatorilor sai folosirea prelungita a acestor accesorii, pe toata durata de purtare, atat ziua, cat si noapte. Materialele de ultima generatie din care sunt create faciliteaza eliminare disconfortului si a senzatiei de uscaciune a ochilor.
Ca metode alternative de tratare si prevenire a sindromului ochilor uscati, specialistii recomanda un regim alimentar echilibrat si consumul de alimente bogate in zinc sau potasiu, precum bananele, germenii de grau, peste, ciuperci, seminte de floarea- soarelui, cereale integrale.
Afinele, midgalele, stafidele, curmalele, smochinele, au si ele cantitati apreciabile de vitamina A si C si contribuie la mentinerea sanatatii ochilor. Asadar lentilele lunare ajuta la sanatatea oculara, insa cereti mereu sfatul medicului oftalmolog!
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro