Sinagoga din Cetate a primit Diplomă de Excelență

Timișoara se află în competiția de obținere a titlului de Capitală Culturală Europeană, iar Sinagoga din Cetate a primit, în cadrul acestui program, Diploma de Excelență în domeniul Regenerării Urbane prin inițiative independente. Registrul Urbaniștilor din România a oferit premiul pentru ”Reintroducerea spațiului Sinagogii din Cetate – Timișoara în circuitul cultural al municipiului”.

Sinagoga din Cetatea Timisoarei este situată pe strada pietonală Mărășesti  și este un edificiu cu o mare însemnătate istorică, arhitecturală și culturală. În anul 2005, porțile Sinagogii au fost deschise publicului larg după 20 de ani prin organizarea unui eveniment muzical susținut de importanți artiști. Din 2006 încoace, în Sinagogă s-au desfășurat peste 100 de evenimente culturale, la care au fost prezenți muzicieni precum Franz Metz, Ladislau Roth, Gabriel Banat, Emil Kindlein și actori ca Maia Morgenstern. De asemenea, au fost organizate lansări de carte ((Ioan Holender, De la Timişoara la Viena),  vernisaje de expoziții de artă (Adriana Lucaciu), iar festivalul de arte vizuale Simultan se organizează annual în Sinagogă.

Diplomele de Excelenţă recompensează în mod simbolic contribuţia actorilor locali în creşterea competivităţii zonei  prin regenerare urbană și regională.