Show-urile TV de duzina povoaca disfunctii alimentare

ianuarie 20, 2011

Emisiunile TV in care personajele principale sunt actrite "os si piele" contribuie semnificativ la disfunctii alimentare la fetele de varste fragede care le urmaresc. Limitarea accesului la televizor nu este o solutie eficienta pentru prevenirea acestor efecte negative, relateaza Discovery News.

Potrivit unui studiu realizat in Fiji, fetele care se invart in cercuri de prieteni care obisnuiesc sa se uite la emisiuni TV de calitate indoielnica sunt predispuse la anorexie, bulimie sau alte disfunctii alimentare la care ajung cu scopul de a-si modela corpul asemeni vedetlor de pe sticla. Chiar daca nu se uita la televizor in mod constant, fetele adopta obiceiurile grupului de prieteni.

Desi studiul s-a desfasurat doar in Fiji, oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina Harvard din Boston, spun ca este foarte probabil ca efectele sa fie similare in toate colturile lumii. Anne Baker, profesor in cadrul facultatii, spune ca parintii au sentiment fals de siguranta in momentul in care limiteaza accesul copiilor la televizor. Ei cred ca astfel copilul lor nu este expus la influentele negative transmise prin acest canal.

Baker a si condus acest studiu care releva date interesante. Ea a pornit in cercetarea sa in 1980 cand, in urma unei vizite in Fiji a constatat ca femeile erau cam "rotunde", dar se simteau foarte bine in pielea lor. Nu aveau niciun complex provocat de formele generoase pe care le prezentau. Cercetatoarea a petrecut cativa ani intr-un sat fara curent si fara drumuri pavate din Fiji pentru a studia modul in care contextul cultural influenteaza obiceiurile alimentare.

Pana la urma, elementele modernitatii au patruns in Fiji aducandturisti si dispozitive electrice chiar si in cele mai izolate dintre asezarile rurale. In 1995 guvernul a aprobat prima televiziune, moment in care populatia a inceput sa fie invadata cu emisiuni TV importate din vest. In cativa ani, fetele din Fiji au adoptat modele prezentate si au inceput sa fie nemultumite de felul in care arata. In 1998, 11% dintre fete urmau diete si se straduiau sa scape de "kilogramele in plus".

Fetele au inceput sa se ataseze si sa dezvolte adevarate pasiuni pentru femeile prezentate la televizor. Aceste femei au devenit modele de neclintit, fapt care a determinat schimbari majore in comportamentul si obiceiurile fanelor.

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro