Un nou studiu arata ca sforaitul poate fi provocat de infectiile le nivelul aparatului respirator sau auditiv in copilarie, de expunerea la caini incepand cu varste fragede sau chiar de petrecerea primilor ani de viata intr-o familie mare si zgomotoasa, releva livescience.com.
La o prima vedere, studilul pare nesemnificatif, iar rezultatele sale oarecum nefolositoare, dar oamenii de stiinta spun ca sforaitul este o afectiune serioasa care poate determina afectiuni cardio-vasculare, precum si probleme de somn atat ale celui care sforaie cat si a celor care trebuie sa-l asculte.
Karl A. Franklin conducatorul studiului si profesor de medicina respiratorie in cadrul Spitalul Univesitar din Umea, Suedia, spune ca cercetarea realizata impreuna cu echipa sa este prima care incearca sa determine cauzele sforaitului. In urma rezultatelor obtinute s-ar putea gasi un tratament pentru aceasta afectiune.
Dar nu toti colegii de breasla ii impartasesc entuziasmul lui Dr. Karl A. Franklin. Astfel Dr. Raanan Arens,seful sectiei de medicina respiratorie pentru copii din cadrul spitalului Montefiore din New York spune ca rezultatele obtinute de suedezi nu au relevanta clinica deoarece au fost obtinute in urma aplicarii de chestionare unui numar mare de persoane. Rezultatele pot fi considerate relevante doar din punct de vedere statistic.
Autorii studiului din Suedia au luat un esntion de 16.000 de persoane, barbati si femei cu varste cuprinse intre 25 si 54 de ani din Danemarca, Islanda, Estonia, Norvegia si Suedi, Acestora li s-a cerut sa raspunda la intrebari legate de cat de des si cat de tare sforaie cat si de mediul in care au crescut. 18% dintre subiecti au spus ca sforaie zgomotos de cel putin trei ori pe saptamana. De asemenea s-a constatat ca cei care au avut un caine inca din primii ani de viata sunt cu 18% mai expusi la a deveni adulti care sforaie.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro