Sfaturi utile pentru supravietuirea in cazul unui accident aviatic

In primul rand, ne linistesc expertii, accidentele aviatice se produc mult mai rar decat in cazul oricarui alt tip de transport, astfel incat exista o posibilitate mai mare sa fiti implicat intr-un accident de masina in drumul spre aeroport. De asemenea, rata de supravietuire la accidentele de avion este destul de mare: 95,7% sau, in cazul unor accidente deosebit de grave – 75%.

Pentru incadrarea in aceste procente, specialistii le recomanda pasagerilor sa asculte cu atentie informatiile prezentate de echipaj inainte de decolare – acestea se pot dovedi esentiale pentru supravietuire. Cateva exemple de astfel de informatii importante sunt descrise in continuare.

1. Trebuie sa va fixati propria masca de oxigen, inainte de a ajuta copiii

Dupa ce mastile de oxigen sunt eliberate, aveti la dispozitie aproximativ 12 secunde inainte sa va pierdeti cunostinta. Este indicat sa va atasati propria masca, apoi sa incercati sa ajutati copiii sa si le fixeze pe ale lor. Daca lesinati inainte de a reusi sa va asezati masca, nu va mai avea cine sa-i ajute si pe copii.

2. Vesta de salvare

Trebuie sa ascultati cu atentie indicatiile de la inceputul zborului, cand se va preciza unde se afla vestele de salvare; locurile de depozitare a acestora difera in functie de avion. De asemenea, retineti sa va umflati vesta de salvare in afara aeronavei: in caz contrar, va veti ingreuna accesul spre iesire, atat dumneavoastra, cat si celorlalti pasageri.

3. Centura de siguranta

Asigurati-va ca aveti catarama centurii de siguranta pozitionata langa soldul dumneavoastra, la fel ca la masina. In situatii de urgenta, oamenii actioneaza instinctiv si au tendinta sa utilizeze centura in mod asemanator celei dintr-un autoturism.

4. Decompresia cabinei

Este un moment pentru care trebuie sa va pregatiti psihic si fizic deoarece, atunci cand aerul este aspirat din avion, acelasi lucru se intampla si cu aerul din organismul dumneavoastra – un proces destul de dureros. Cu toate acestea, specialistii sustin ca durerea va fi resimtita pe o perioada destul de scurta.

5. Evitati fumul

Desi este greu sa va concentrati in situatii de urgenta, cel mai bine ar fi sa incercati sa va pastrati calmul si sa va controlati respiratia. De asemenea, ar trebui sa ramaneti intr-o pozitie cat mai joasa: fumul este mai usor decat aerul si de aceea se va deplasa in sus, iar aerul curat va ramane in partea inferioara. Daca fumul este foarte dens, urmariti luminile rosii: acestea va vor ghida intotdeauna spre iesire!

6. Pozitia este importanta

Este recomandata pozitia ghemuita: picioarele trebuie sa fie apropiate, capul cat mai aproape de acestea si mainile deasupra capului (mana dominanta sub cealalta mana). Nu va incrucisati degetele: in cazul in care va cade ceva in cap, acestea vor fi zdrobite. Nu tineti coatele pe coapse deoarece sunt destul de ascutite pentru a va rani in cazul in care este aplicata o presiune puternica; acestea trebuie sa fie tinute strans langa coapse.

Daca reusiti sa va sprijiniti capul de scaunul din fata este cu atat mai bine: aceste scaune sunt proiectate pentru a rezista unui impact puternic.

Sursa: Mirror

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro