Sfantul Valentin-o poveste invaluita in mister

In fiecare februarie de ziua indragostitilor, flori si daruri sunt schimbate de catre iubiti toate in numele Sfantului Valentin. Dar cati dintre noi stiu cine este misteriosul sfant sau de ce selebram aceasta sarbatoare? Istoria Sfantului Valentin este incarcata de mister insa noi stim ca luna februarie este luna romanticului, a romanitei, a rimei.

Sfantul Valentin asa cum il stim astazi isi are radacini deopotriva in vechea traditie romana si in cea crestina. Astazi Biserica Catolica recunoaste cel putin trei sfinti diferiti numiti Valentine sau Valentinus.

Una dintre legende spune ca Valentine a fost preot si servea Domnului in Roma in perioada celui de-al treilea secol. Cand Imparatul Claudius a decis ca barbatii singuri erau soldati mult mai buni decat cei cu familie acesta a interzis casatoria tinerilor. Valentine, realizand nedreptatea decretului a sfidat dorinta imparatului si a continuat sa binecuvanteze tinerele cupluri in secret. Cand faptele preotului au fost descoperite, Claudius a decis sa-l condamne la moarte.

Alte povesti ni-l infatiseaza pe Valentine ca fiind omorat deoarece a incercat sa ii apere pe crestini sa scape de inchisorile dure ale romanilor unde erau de multe ori batuti si torturati.

O alta legenda ne spune ca Valentine este primul care a trimis o felicitare. In timp ce era in puscarie, se crede ca Valentine s-a indragostit de o tanara, care pare sa fi fost chiar fata teminicerului si care il vizita in timpul detentei. Inainte de moartea sa este banuit ca i-a trimis o scrisoare acesteia pe care a semnat-o “De la Valentine al tau” o expresie care si astazi este folosita.

Chiar daca adevarul despre originile Sfantului Valentin sunt inca un mister, povestile cu siguranta reliefeaza calitatile sale empatice, eroice si ce este mai important, romantismul sau. Nu este de mirare ca in perioada Evului Mediu Valentine era cel mai popular sfant in Anglia si Franta. (atitudinea.ro)