Nu a fost o vara extraordinara pentru vanzarile rezidentiale, o recunosc la unison chiar si agentiile imobiliare, insa lunile august, septembrie si octombrie au fost mai productive ca niciodata pentru sectorul inchirierilor. De altfel, consultantii imobiliari sustin ca piata rezidentiala a chiriilor, in special cea a apartamentelor noi, a ramas nealterata de la inceputul anului, atat ca si volum de tranzactii incheiate, cat si ca nivel de pret.
Sfarsitul verii si inceputul toamnei este perioada care coincide cu debutul unui alt an de business in care se incheie noi contracte de munca sau se renegociaza cele vechi. O categorie privilegiata de angajati beneficiaza din partea companiilor de un pachet salarial foarte generos care include si o locuinta de serviciu, inchiriata pe perioada colaborarii. "Chiriasii de lux sunt in general persoane de cetatenie straina, expati, angajati in multinationale sau ambasade, care prefera sa locuiasca numai zonele ultracentrale si de nord. Atunci cand aleg locuinta decizia le apartine in totalitate, insa sunt nevoiti sa se incadreze in bugetul acordat de companie, dar de obicei aceasta le ofera multiple posibilitati. In zonele mentionate, preturile variza intre 2.000 si 7.000 euro/luna pentru apartamentele cu destinatie rezidentiala si pot ajunge si la 20.000 pentru cladirile pretabile pentru sedii de ambasade", explica analistii imobiliari de la EuroMetropola.
Ce cauta strainii: " avem foarte multe solicitari pentru apartamentele cu 3 camere in vile sau in imobile cu regim mic de inaltime, complet si ultramodern mobilate si utilate. Cel mai putin atractive sunt apartamentele cu 2 camere si cele nemobilate, la acest nivel varianta unei garsoniere se exclude indiscutabil", precizeaza EuroMetropola
Daca vorbim despre luxul absolut, atunci trebuie sa mentionam ambasadorii, diplomatii si consulii ai caror parametrii de cautare pot fi adevarate provocari pentru consultantii imobiliari: "in unele situatii cautarea poate dura si pana la jumatate de an, timp in care apar criterii de selectie foarte restrictive, precum inaltimea plafoanelor, camere special amenajate pentru biblioteci, elemente distinctive de arhitectura apartinand unei perioade definite. Acestia acorda o mai mare importanta obiectelor de interior (mobilier, decoratiuni, ornamente) si mai ales dotarilor, pentru ca sunt foarte preocupati de securitate, confort si intimitate"
Desi o locuinta nemobilata le-ar putea oferi chiriasilor posibilitatea de a-si personaliza domiciliul temporar, aceasta varianta nu este deloc pe placul chiriasilor de lux. Consultantii EuroMetropola explica acest fenomen: "aceste persoane petrec prea putin timp acasa ca sa-si doreasca sa se implice in amenajari. Dotarile si facilitatile unei locuinte trebuie sa se apropie foarte mult de cele oferite de un hotel. Diferenta de pret dintre o locuinta deja mobilata si una fara mobilier este de pana la 800 euro/luna, in cazul apartamentelor si poate depasi 1.500 euro pentru case-vile"
A devenit inchirierea o optiune viabila pentru cei care voiau sa-si vanda proprietatile, in contextul unei piete atat de neprietenoase? Se pare ca da: "proprietarii care nu sunt presati sa-si vanda imobilele imediat si care exclud varianta de a micsora pretul de vanzare, prefera sa le inchirieze pana cand vor gasi un cumparator care sa le ofere un pret satisfacator. Sigur ca aceasta decizie implica si cateva investitii in mobilier corespunzator si amenajare, insa de obicei perioada minima de inchiriere este de 1 an, plata chiriei se face lunar sau trimestrial, se ofera un avans pentru min. 1 luna si o garantie de 2 luni, si astfel investitia se amortizeaza usor", completeaza cei de la EuroMetropola.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro