Serviciul militar pe bază de voluntariat în armată – de la 1 ianuarie 2007

Guvernul a aprobat Proiectul de Lege privind suspendarea serviciului militar obligatoriu în armată şi trecerea la serviciul militar pe bază de voluntariat.

“Am îndeplinit astfel unul dintre angajamentele de la începutul mandatului. Realizăm trecerea la o armată profesionistă, bazată pe voluntariat”, a declarat ministrul Apărării, Teodor Atanasiu. El a arătat că, în prezent, costurile legate de instruire pentru un militar în termen se ridică la aproximativ 2200 de dolari.

Prevederile proiectului de Lege stabilesc că, începând cu data de 1 ianuarie 2007, în armată se suspendă executarea serviciului militar obligatoriu. De la acea dată, cetăţenii români pot efectua serviciul militar pe bază de voluntariat.

Prin excepţie de la aceste prevederi, pe durata stării de război, de mobilizare sau de asediu, satisfacerea serviciului militar în armată devine obligatorie pentru bărbaţi.

Ultima încorporare a recruţilor, pentru militarii în termen, va fi în luna octombrie 2006, iar pentru militarii cu termen redus, în luna iunie 2006. Acestea sunt şi datele până la care se va continua aplicarea prevederilor Legii 46 din 1996, privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

După data de 1 ianuarie 2007, tinerii care au împlinit vârsta de 20 de ani se vor prezenta la centrele militare numai pentru a fi luaţi în evidenţa militară.

Până la sfârşitul anului viitor, Ministerul Apărării Naţionale va organiza sistemul de recrutare şi selecţie a cetăţenilor, pentru îndeplinirea îndatoririlor militare pe bază de voluntariat în armată.

Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere.