Partidul Progresist Sârb, al președintelui Aleksandr Vucic, este pe cale să câștige alegerile parlamentare cu 63%, conform primelor estimări ale rezultatului scrutinului care a avut loc duminică.
„Sunt în politică de foarte mult timp, dar niciodată nu am experimentat un moment ca acesta. În seara asta, am câștigat încrederea populației, cea mai mare vreodată din Serbia, în condițiile când puțini credeau în ea", a afirmat Vucic după afișarea primelor estimări ale rezultatelor.
În plus, președintele sârb a avertizat partidul că a primit un avertisment din partea populației că trebuie să „fie și mai responsabilă și serioasă și trebuie să lucreze mai mult pentru a obține cele mai bune rezultate pentru oameni".
Partenerul de coaliţie guvernamentală, Partidul Socialist al Serbiei (SPS) al ministrului de externe Ivica Dacic, a obţinut 10.6%.
Formaţiunea de opoziţie SPAS - Salvare a primarului unei municipalităţi a Belgradului şi fost jucător de polo pe apă Aleksandar Sapic va ieşi cel mai probabil pe locul al treilea, cu 4% din sufragii.
Niciun alt partid nu a depășit pragul de 3% pentru a primi unul din cele 250 de locuri din Parlamentul de la Belgrad.
Alegerile au fost parțial boicotate de partidele de opoziție care spun că votul nu este unul liber și nici corect din cauza controlului pe care Alexandar Vucic îl are asupra mass-media.
Președintele Vucic nu va avea prea mult timp să se bucure de victoria din alegeri pentru că are o săptămână destul de încărcat și cu o importanță deosebită din punct de vedere diplomatic. Ea va începe cu o întrevedere la Belgrad, luni, cu reprezentantul special al Uniunii Europene pentru dialogul Serbia - Kosovo, Miroslav Lajcak.
A doua zi, președinte sârb se va deplasa la Moscova, țară de care a apropiat Serbia foarte mult în ciuda statului de aspirant la aderarea la Uniunea Europeană.
„După nu știu dacă mă voi deplasa la Bruxelles sau Washington, iar apoi Slovenia", a afirmat Vucic în discursul de după câștigarea alegerilor.
Noul mandat vine pe fondul amplificării eforturilor internaționale de a reporni dialogul Serbia - Kosovo, o provincie etnică albaneză a cărei independență Belgradul nu o recunoaște.
Kosovo a fost parte din Serbia până când o revoltă a populație majoritare etnic albaneză, în 1998-99, a fost reprimată violent de autorități rezultând în numeroase victime.
Richard Grenell, trimisul special al Statelor Unite pentru negocierilor Serbia - Kosovo, a spus, pe 15 iunie, că a primit asigurări din partea lui Vucic și a omologul kosovar, Hashim Thaci, pentru o întâlnire la Casa Albă pe 27 iunie.
La începutul lunii, Avdullah Hoti a devenit prim-ministru în Kosovo după ce a câștigat votul din Parlament la o diferență extrem de mică. Noul guverna e eliminat rapid toate sancțiunile comerciale impuse Serbiei, deschizând ușa pentru repornirea discuțiilor de normalizare a relației cu Serbia.
Deplasarea lui Vucic la Moscova pentru o discuții cu Vladimir Putin este așteptată să înceapă cu trei zile înainte de întâlnirea stabilită să aibă loc la Casa Albă.
Serbia a urmărit aderarea la Uniunea Europeană timp de mai mulți ani, dar discuțiile cu blocul comunitar s-au blocat în 2018. Statul de membru este condiționat de rezolvarea disputelor cu Kosovo.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro