Seminar de pregatire in domeniul fondurilor structurale

august 30, 2006

În perioada 28 – 31 august 2006 se desfasoara la Bucureşti un seminar de pregătire în domeniul fondurilor structurale, la care participă tineri proveniţi din sindicatele afiliate la BNS din Bucureşti şi Ilfov.

Blocul Naţional Sindical a lansat la mijlocul lunii iunie 2006 un amplu program de pregătire a membrilor de sindicat, cu preponderenţă tineri cu vârsta între 23 şi 35 de ani, în domeniul fondurilor structurale. Motivele care au stat la baza demarării acestui program au fost: crearea unei reţele de specialişti în domeniul fondurilor structurale şi realizarea unui portofoliu de proiecte viabile la nivel local şi regional, care să poata fi finanţate prin fondurile structurale, ţinând cont de faptul că România are alocată pentru perioada 2007 – 2013 o sumă de circa 17 miliarde de euro.
La finalul acestui program, care se va derula pe parcursul a trei etape, BNS va avea 200 de specialişti care vor putea realiza proiecte ce vor duce la îmbunătăţirea sistemului de învăţământ şi a formării profesionale iniţiale, crearea de capital uman competitiv în diverse sectoare, creşterea accesului şi participarii la formarea profesională continuă, asigurarea siguranţei locului de muncă, îmbunătăţirea imaginii României prin turism şi afaceri etc.
Din luna iunie până în prezent au fost organizate cinci seminarii în regiunile Nord-Est, Vest şi Sud-Vest, Nord-Vest, Centru şi Sud, cel de-al şaselea seminar, la care participa membri de sindicat din regiunea Bucureşti - Ilfov, desfasurându-se zilele acestea (28 – 31 august), în sala de şedinţe a Blocului Naţional Sindical. În primele două zile de seminar experţi ai Delegaţiei Comisiei Europene în România, Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei, Ministerului Economiei şi Comerţului, Ministerului Integrării Europene şi ai Blocului Naţional Sindical le-au prezentat cursanţilor structura Uniunii Europene şi instituţiile ei, bugetul UE şi pachetul financiar pe România, modalitatea în care se pot folosi de instrumentele structurale (Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European şi Fondul de Coeziune) şi de programele operaţionale sectoriale. De asemenea, ultimele două zile (30 şi 31 august) sunt destinate managementului de proiect în carul căruia un expert al Delegaţiei Comisiei Europene în România îi va învăţa pe membri de sindicat din Bucureşti şi Ilfov cum să întocmească schema logică a proiectului şi bugetul acestuia, urmând ca după publicarea Ghidului solicitantului să poată realiza proiecte viabile care vor beneficia de finanţare din fondurile structurale. În zilele de 8 şi 15 septembrie, participanţii la acest seminar vor susţine o evaluare online în cadrul unui sistem implementat de BNS special pentru acest program.
La încheierea acestei etape, care se va face odată cu ultimul seminar organizat în perioada 5-8 septembrie în regiunea Sud-Est, va avea loc o evaluare a celor 200 de cursanţi (21 - 23 septembrie 2006), şi, în funcţie de rezultate, 60 dintre tinerii participanţi la seminarii vor putea lua parte la cea de a doua etapă: seminarul organizat de BNS împreună cu TAIEX (Departament de Asistenţă Tehnică al Comisiei Europene) în perioada 23-24 octombrie 2006.
În noiembrie va fi reluată seria de şapte seminarii regionale, etapă în care participanţii de la primele cursuri vor aprofunda informaţiile, cu accent pe schimbul de experienţă şi bune practici. Tinerii vor beneficia de asistenţa unor experţi din statele membre ale UE ce provin din structuri sindicale şi au experienţă în scrierea şi implementarea proiectelor finanţate din fonduri structurale. La sfarsitul programului, în luna decembrie a acestui an, România va avea încă 200 de persoane capabile să gestioneze fonduri europene, plus un portofoliu serios de programe ce vor contribui la dezvoltarea economică şi socială a regiunilor în care vor fi implementate.
“De la 1 ianuarie 2007 specialiştii Blocului Naţional Sindical vor putea aplica cereri de finanţare din fondurile structurale în orice domeniu şi regiune. Avantajul nostru este că suntem singura confederaţie sindicală care a organizat un astfel de program înainte cu şase luni de data integrării României în Uniunea Europeană. În afara creării acestei reţele de specialişti, urmărim ca până la sfârşitul acestui an să avem deja un portofoliu de proiecte viabile în plan local şi regional care să poata fi finanţate din Fondul Social European, Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune”, susţine Dana Mocanu, consilier Integrare Europeană în cadrul Blocului Naţional Sindical.

Blocul National Sindical este o organizatie sindicala confederativa ce reuneste pe baza liberului consimtamant organizatii sindicale de tip federativ. Este una dintre cele mai active confederatii sindicale din Romania, in alcatuirea sa intrand 39 de federatii din cele mai importante ramuri ale economiei. De asemenea, BNS este reprezentat la nivel national prin cele 36 de filiale judetene.
(Dana Mocanu)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro