Șeful Pentagonului se opune folosirii trupelor militare împotriva manifestanților

iunie 3, 2020

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat miercuri că este împotriva folosirii trupelor active ale armatei pentru a potoli protestele împotriva rasismului care au cuprins Statele Unite -  așa cum a amenințat recent președintele Donald Trump, care a spus că va disloca armata pentru a restabili ordinea.

Zeci de mii de manifestanți protestează de nouă zile în mai multe orașe americane, pentru a-și exprima furia pentru moartea lui George Floyd, un negru neînarmat, încătușat și ucis de un ofițer de poliție alb săptămâna trecută în Minnesota.  

Luni, când revoltele au degenerat în jafuri și incidente violente, președintele Trump a amenințat că va trimite armata „pentru a rezolva rapid problema", invocând legea insurecției, declarații sancționate de opoziție ca derivă autoritaristă.

„Opțiunea de a utiliza forțele active nu trebuie folosită decât ca ultimă soluție și doar în situațiile cele mai urgente și mai grave. Nu suntem într-o astfel de situație acum", a spus  Esper, citat de AFP. 

„Nu susțin invocarea Legii insurecției”, a adăugat el. 

Trump a negat informațiile apărute în presă potrivit cărora s-ar fi adăpostit în buncărul de la Casa Albă în timp ce protestele făceau ravagii pe străzi. 

„A fost o informație falsă”, a declarat Trump pentru radio Fox News și a spus că a intrat în zona sigură doar pentru o inspecție și încă una foarte scurtă. 

Potrivit New York Times, serviciul secret l-ar fi dus pe Trump în buncăr vineri seară iar Fox News a spus că a fost cu el în buncăr duminică. 

Relatările despre refugierea lui Trumo în buncăr a stârnit un val de ironii online, care ar fi contribuit la decizia sa de face plimbarea controversată prin Parcul Lafayette, în afara Casei Albe, pentru vizitarea bisericii deteriorate St. John pentru care poliția i-a împrăștiat cu violență pe protestatarii pașnici ca să-i asigure traseul lui Trump.

Esper a căutat să se distanțeze de Trump, miercuri, când s-au făcut fotografii. 

„Fac tot ce pot pentru a rămâne apolitic”, a spus el. „Scopul meu este să țin departamentul în afara politicii”, a mai spus el.  

De altfel, pentru o fotografie a fost Trump puternic condamnat și de liderii religioși și de rivalii săi politici și de spectatorii din întreaga țară după ce trupele Gărzii Naționale s-au implicat activ în controlul tulburărilor din mai multe orașe americane iar Trump a amenințat să le trimită și la New York. 

Noaptea trecută s-a fotografiat cu o Biblie în mână, în fața Bisericii Episcopale Sf. Ioan, chiar peste drum de Casa Albă.  Dar dorința lui Donald Trump de a-și arăta afilierea religioasă i-a înfuriat și mai mult pe clerici, relatează BBC.

„Președintele tocmai a folosit o Biblie, cel mai sacru text al tradiției iudeo-creștine, și una dintre bisericile din eparhia mea, fără permisiune, ca fundal pentru un mesaj care contravine învățăturilor lui Isus”, a spus reverendul Mariann Budde, episcopul Bisericii Episcopale din Washington.

Preotul iezuit James Martin, consultant la departamentul de comunicare al Vaticanului, a scris pe Twitter: „Este revoltător. Biblia nu este obiect de recuzită. O biserică nu e loc pentru o ședință foto. Religia nu este un instrument politic. Dumnezeu nu este un lucru cu care să te joci”.

„Să-l vezi pe președintele Trump în fața Bisericii Episcopale Sf. Ioan în timp ce ține în mână o Biblie, ca răspuns la apelurile pentru dreptate rasială - imediat după folosirea forței pentru a-i împrăștia pe protestatarii pașnici - este unul dintre cele mai flagrante abuzuri în folosirea religiei pe care le-am văzut vreodată”, a spus și rabinul Jack Moline, președintele Alianței Interconfesionale.

Donald Trump participă doar ocazional la slujbe religioase și a spus de mai multe ori că nu-i place să-i ceară iertare lui Dumnezeu.

Totuși, este susținut de americanii care sunt religioși.

În 2016, Trump a câștigat 81% din voturile evangheliștilor albi, iar exit poll-urile arătau că 60% dintre catolicii albi l-au votat, în timp ce doar 37% au ales-o pe Hillary Clinton.

Citește și: 

Proteste SUA: Presa americană și diversele feluri în care se văd manifestațiile după moartea lui George Floyd

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro