Șeful de la Combaterea Spălării Banilor, fost adjunct la ORNISS, anchetat pentru falsificarea diplomei de BAC

UPDATE - Laurențiu Baranga și-a prezentat demisia din funcția de președinte al Oficiului National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor încă de joi. Demisia a fost înaintată la Ministerul Finanțelor Publice, scrie G4Media.ro.

Știrea inițială

Anchetatorii fac percheziții la domiciliul lui Laurențiu Baranga, șeful Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, cercetat într-un dosar de înșelăciune, acuzat că și-a falsificat diploma de bacalaurent, cu crearea unui prejudiciu de 640.000 de lei.

Înainte de a fi șef la Combaterea Spălării Banilor, Baranga a fost director adjunct al Oficiului Registrului Național pentru Informații Secrete de Stat (ORNISS), oficiul care dă certificate pentru acces la informații clasificate.

Perchezițiile au loc la casa lui Baranga din Râmnicu Vâlcea, potrivit Digi24, informație confirmată și de IGPR.

„La data de 10 octombrie a.c., polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice-I.G.P.R., sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală și criminalistică, efectuează o percheziție domiciliară, în municipiul Râmnicu Vâlcea. Activitatea se desfășoară la domiciliul declarat al unui funcționar public, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de înșelăciune. Operațiunea beneficiază de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale a Poliției Române. Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea și menținerea în eroare a mai multor instituții publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate și care ulterior au fost desființate de către instanțele judecătorești competente”, transmite IGPR.

Baranga și-a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999 iar apoi a absolvit o facultată numită în argoul domeniului „fabrică de diplome”, din Teleorman.

Laurențiu Baranga a obținut și un doctorat la Universitatea „Valahia” din Târgoviște și a urmat cursuri la Colegiul Național de Apărare, ARACIS, Colegiul Național de Afaceri Interne.

El a fost numit în septembrie curent la șefia combaterii spălării banilor iar activitatea sa profesională începe la 32 de ani când se menționează în CV-ul său că a absolvit Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida din București.

 

 

În septembrie, Curtea de Apel București a decis să desființeze o serie de diplome false în dosarul în care a fost condamnat Silviu Mina Dobronăuțeanu, rector al unor pseudo-universități din Teleorman care s-a numit „Alexandru Ghica” și apoi „Europa Ecor”, dosar privitor la anularea unor diplome false, printre care și cea a lui Baranga.

știre în curs de actualizare

 

Sursa: europalibera.org

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro