Șeful ANSP din Rep. Moldova: COVID a luat viața celor care erau o povară

Pandemia de coronavirus a ucis 1.074 de persoane în Republica Moldova, dar șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, minimalizează problema și spune că boala a ucis doar oameni care sufereau deja de alte boli grave și deveniseră „o povară”.

UPDATE: Nicolae Furtună a demisionat de la conducerea ANSP după o o întrevedere cu premierul Ion Chicu deși inițial, într-o scurtă conferință de presă în care-și cerea scuze pentru controversatele afirmații făcute luni despre victimele pandemiei de coronavirus, declarase să nu se retrage din funcție.

„Nu vreau să fiu judecat şi să nu par cinic, dar în toată lumea COVID-ul a luat viaţa celor care şi aşa erau o povară pentru ei şi pentru cei din jur”, ar fi declarat Furtună, citat de TVR Moldova.

Șeful ANSP a mai spus că 99 % din decesele înregistrate erau persoane care au avut cel puţin o comorbitate, iar peste 70% din decese – persoane care au avut cel puţin 2 comorbităţi.

Nicolae Furtună a mai spus că două treimi din cei care au murit de coronavirus în Moldova sufereau în grade diferite de obezitate.

Republica Moldova, cu o populație de circa 4 milioane de locuitori a înregistrat 4.055 de cazuri de coronavirus și 1.074 de decese.

 

 

Sursa: europalibera.org