Sedentarismul ucide anual milioane de oameni

iulie 19, 2012

Cu tot mai multe victime in intreaga lume, sedentarismul a devenit o adevarata pandemie care provoaca aproximativ o zecime din numarul total de decese inregistrate la nivel global, foarte aproape de numarul deceselor cauzate de fumat. La aceasta concluzie au ajuns o serie de grupuri de cercetatori care au studiat efectele negative ale unei vieti din care lipsesc exercitiile fizice.

Situatia este cu atat mai dramatica cu cat sedentarismul se raspandeste cuu repeziciune printre copii si tineri. Opt din zece copii cu varste cuprinse intre 13 si 15 ani nu fac destula miscare, spune ultimul studiu Lancet, iar aproape o treime dintre adulti se confrunta cu aceeasi problema. Pericolul este mult mai accentuat la fete si femei, deoarece reprezentantele sexului frumos au tendinta de a deveni mult mai inactive decat barbatii si baietii.

Rezultatele studiilor prezinta o situatie dramatica, lipsa de miscare avand in timp consecinte fatale. Adoptarea unui stil de viata sedentar este stans legata de o serie de afectiuni grave, ca boli cardiovasculre, diabet sau cancer la san sau prostata, care duc in cele din urma la deces. Daca un sfert din numarul adultilor sedentari ar incepe si ar respecta un program regulat de exercitii fizice, ar putea fi prevenite anual mai mult de 1,3 milioane de morti la nivel global. Conform cercetatorilor reteta succesului ar fi un program de jumatate de ora de exercitii fizice pe zi, cinci zile pe saptamana.

Desi sedentarismul are consecinte foarte grave, profesorul Pedro Hallal de la Universitatea Pelotas din Brazilia, unul dintre autorii celui mai recent studiu, spune ca pentru rezolvarea ei, autoritatile nu sunt dispuse sa acorde bugete care ar putea sustine o campanie coerenta.

In cel mai mare studiu al sedentarismului realizat vreodata, Hallal si colegii sai au analizat stilul de viata al oamenilor din 122 de tari care reprezinta 89% din populatia planetei. S-a observat o tendinta generala a oamenilor spre a nu mai face miscare, tendinta care se manifesta mai pregnant in tarile bogate.

Cel mai mare procentaj de adulti sedentari a fost inregistrat in Malta, cu 7 din 10 adulti care nu fac destula miscare. Urmeaza la mica distanta Swaziland o tara in curs de dezvoltare, localizata intre Africa de Sud si Mozambic. Proportia medie a adultilor sedentari este, in majoritatea tarilor studiate, de 60%. Printre aceste tari se numara Serbia, Malaezia, Marea Britanie, Kuweit, Arabia Saudita, Japonia, Argentina si Republica Dominicana.

De cealalta parte a baricadei, printre cele mai active tari cu o rata a sedentarismului de doar 5% se claseaza Bangladesh, Mongolia si Mozambic.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro