Sectorul petrolului in Europa Centrala si de Est: venituri solide in dolari, datorate partial deprecierii monedei americane

martie 19, 2008

Cresterea pretului Brent mediu pentru titei a generat rezultate foarte bune in USD, insa o parte din cresterea pretului petrolului in dolari pe baril este atribuita si deprecierii dolarului american, afirma analistii Erste Bank. Acestia subliniaza ca toate companiile din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE) au aceeasi expunere la schimburi valutare - profiturile pe segmentele upstream si downstream sunt legate de dolarul american, dar veniturile sunt realizate in principal in valutele locale.

"Preturile in euro ale petrolului par mult mai stabile decat cele in dolari americani, ceea ce reprezinta si un argu-ment traditional al OPEC pentru intrebarea ", spune Jakub Zidon, analist ex-pert in Petrol si Gaze Naturale, in cadrul Erste Group. "De asemenea, putem spune ca ultima crestere la nivelul de peste 100 USD pentru barilul de petrol ar putea fi atribuita deprecierii puternice a dolarului american fata de moneda euro. Monedele locale s-au consolidat si ele fata de moneda euro in 2007, compensand partial impactul negativ al preturilor ridicate ale titeiului asupra jucatorilor din segmentul downstream", adauga Zidon.

Analistii Erste Bank nu considera ca exista un spatiu potential foarte mare pentru o crestere/scadere a pretului petrolului in euro si estimeaza ca pretul titeiului brut va ramane la inceputul acestui an la un nivel similar, de 60 EURO pe baril. Ca urmare, potentiala scadere a pretului in dolari ar fi legata de o apreciere a dolarului american. Actuala depreciere a monedei nationale RON este considerata pozitiva pentru OMV, caci cheltuielile legate de schimburile valutare au contribuit cu aproximativ 70% la cresterea costurilor de productie pentru titeiul brut. Pentru MOL, problema mai mare inca ramane expunerea mai ridicata pe distilatele medii.

Scurta prezentare a companiilor
"In ciuda inchiderii rafinariilor si a performantei Petrom, care inca se situeaza sub nivelul optim, OMV ramane principala noastra optiune (cu recomandarea "Cumpara"), datorita cotei de aproape 70% din portofoliul sau detinute de segmentele de explorare si productie, precum si datorita prezentei sale in segmentul benzinei, aflat in crestere rapida. Conform asteptarilor, MOL se bucura de marje ridicate pentru motorina, desi nu previzionam pentru viitor factori importanti de impulsionare a cresterii. Ca urmare, ne mentinem recomandarea "Pastreaza" pentru titlul ungar," declara Jakub Zidon, analistul expert in Petrol & Gaze Naturale din cadrul Erste Group.

Unipetrol este cu totul alta poveste, caci compania a fost puternic afectata de inchiderea centralei sale din
Litvinov, pentru un interval de timp mai lung decat se estimase (sistemul "cold box" va fi instalat in aprilie/mai, ceea ce ne determina sa diminuam usor proiectiile noastre pentru 2008). Cu toate acestea, anticipam o revenire a produselor petro-chimice in 2008 (marja polimerilor deja a crescut in ianuarie si februarie). Unipetrol ramane optiunea noastra numarul 2, cu recomandarea "Cumpara" si o tinta de pret de CZK 358," adauga Zidon.

Evaluare
Dupa corectia de piata din ultimele cateva saptamani, raporturile EV/EBITDA 2008 si 2009 pentru peers (com-paniile de profil reprezentative) din Europa Centrala si de Est sunt tranzactionate in prezent la aproximativ 4.6x mark, adica mult sub nivelul "colegilor" lor occidentali (cu raporturi EV/EBITDA 2008 si 2009 de 5.8x si respectiv 5.7x). Analistii Erste Bank cred ca aceasta situatie este logica pentru moment, caci investitorii considera ca acti-unile din Europa Centrala si de Est (ECE) au un nivel de risc mai ridicat. Cu toate acestea, ei estimeaza ca secto-rul ECE va oferi o crestere mai ridicata a profiturilor in anii urmatori si un potential de crestere mai semnificativ pentru actiunile din ECE, in lunile urmatoare.

Cat despre nivelul P/E, actiunile din ECE sunt tranzactionate cu P/E de 8.1x in ceea ce priveste veniturile pe 2008 si 7.6x in functie de veniturile estimate pentru 2009, in timp ce pentru "colegii" din sectorul european sunt tranzac-tionate cu P/E de 11.6x pentru 2008 si 11.5x pentru 2009.

Previziuni pentru 2008 si in continuare
Analistii Erste Bank estimeaza ca pretul titeiului brut va ramane la peste 50 Euro pe baril, in timp ce marjele de rafinare vor fi in continuare supuse unor presiuni, din cauza spread-urilor foarte slabe pentru benzina. "Am dori sa scoatem in evidenta OMV (datorita expunerii sale puternice pe segmentul upstream, cu un segment al benzinei in continua crestere) si MOL (care ar trebui sa se bucure de marje puternice pentru distilatele medii (motorina) pe termen scurt). Unipetrol ar trebui sa profite de pe urma segmentului foarte puternic de produse petro-chimice.Totusi, primele semne ale unei evolutii imbunatatite vor aparea probabil incepand cu al doilea trimestru al acestui an," subliniaza Zidon.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro