Secretarul de stat Stelian Fedorca sustine dezvoltarea unei strategii nationale privind proiectul de reconstructie ecologica a unitatilor de invatamant preuniversitar

Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar, domnul Stelian Fedorca, a vizitat luni, 19 noiembrie, Scoala gimnaziala din comuna Cilnic, judetul Alba. Unitatea de invatamant a fost desemnata, cu o luna in urma, castigatoare a concursului ecologic dezvoltat de Fundatia Romania Green Building Council (RoGBC), care s-a bucurat de largul sprijin al Ministerului Educatiei. Conform unui protocol de colaborare incheiat intre MECTS si RoGBC, toti elevii din Romania puteau participa printr-un proiect ecologic intr-o competitie care avea ca obiectiv refacerea scolii lor pe criterii ecologice. In urma proiectului castigator, realizat de catre elevii din Cilnic, scoala va beneficia de o restaurare ecologica. Mai precis, toate materialele care vor fi utilizare in lucrarile de reabilitare a institutiei provin din surse nepoluante.
Domnul Stelian Fedorca a subliniat ca scoala din Cilnic este inceputul unui proiect-pilot in domeniul reconstruirii/reabilitarii unitatilor de invatamant cu materiale ecologice si ca va sprijini dezvoltarea acestui plan la nivelul intregii tari. La eveniment au participat, pe langa autoritatile locale, partenerii care vor asigura materiale si personal calificat in refacerea unitatii de invatamant: Cofely Romania, Philips Romania, AECOM, Greenitiative, Aquarius Group, CEMS Tehnologii, Kingspan, Tassullo.
Scoala din Cilnic functioneaza intr-o cladire construita in 1900, retrocedata fostilor proprietari, dar rascumparata de catre autoritatile locale.