Președinții celor două camere ale Parlamentului au înaintat o scrisoare premierului după ce Guvernul a reușit să ocolească un vot privind starea de alertă după ce a trimis hotărârea doar spre informarea Parlamentului ci nu pentru încuviințare.
„Stimate Domnule Prim-Ministru, Având în vedere adresa nr.5/3207 din 16.06.2020 prin care ne transmiteți, spre informare, Hotărârea Guvernului nr.476 / 16.06.2020 privind prelungirea stării de alertă a teritoriului și măsurilor de îngrijire sunt aplicabile în cazul în care se impune prevenirea și combaterea efectelor de pandemii de la COVID-19, și în condițiile în care se poate prevedea art.4, alin.(4) din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei din COVID-19, Vă solicită completarea procedurilor de aplicare a art.4 din actul normativ precitat prin transmiterea către Parlament a solicitării măsurilor de prelungire a stării de alertă, a bazelor analizate a factorilor de risc, a documentului privind art.3 din Legea nr.55/2020", se arată în scrisoarea semnată de Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc.
Guvernul s-a folosit de faptul că legea 55/2020 prevede explicit votul Parlamentului doar pentru instituirea stării de alertă, nu și pentru prelungirea acesteia, și astfel a trimis hotărârea adoptată marți de prelungire doar spre informarea Parlamentului.
Astfel, Parlamentul nu mai poate umbla pe textul legii pentru a face modificări și nu se va putea opune voinței executivului de a prelungi starea de alertă.
Legea prevede că starea de alertă poate fi prelungită de Guvern dacă factorii de risc indică necesitatea menținerii ei, dar doar pentru o perioadă ce nu poate fi mai mare de 30 de zile.
Premierul Ludovic Orban a anunțat, marți, în debutul ședinței de guvern adoptarea unei hotărâri privind prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă pe teritoriul României în contextul pandemiei de coronavirus.
„În cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență, am adoptat în unanimitate următoarea hotărâre: Art 1. Se propune prelungirea stării de alertă pe tot teritoriul țării pentru 30 de zile, începând cu data de 17.06 2020; Art. 2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de SARS-CoV-2 necesare a fi adoptate începând cu data de 17.06 2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în Anexa care face parte integrantă din prezent hotărâre; Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor sistemului național de management al situației de urgență pentru punere în aplicare, prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora", a precizat Ludovic Orban.
Șeful executivului a arătat că decizia de prelungire se aplică în acord cu măsurile de relaxare anunțate și implementate deja din 15 iunie prin hotărârea CNSSU, dar, în plus, se va permite și oficierea de slujbe în interiorul bisericilor.
„Noi nu am închis bisericile în nicio perioadă, s-au permis evenimente cu număr redus. (…) Va fi un număr restrâns de credincioși permis în interior, deci slujbele se vor ține și în interior, și în exterior. Va fi regula de distanțare socială, regula de purtare a măștii în interior, dezinfecție", a subliniat premierul.
PSD a anunțat că nu este de acord cu varianta Guvernului și că va modifica prelungirea stării de alertă în Parlament. Pesediștii doresc ca prelungirea stării de alertă să se facă pe 15 zile și nu 30 cum a anuțat Guvernul.
„Vrem foarte clar stipulat în HG că spitalele se deschid pentru bolile cronice. Am văzut bâlbâiala prim-ministrului că medicii sunt de vină că nu au fost trataţi bolnavii de boli cronice. (...) Sperăm ca după analiza de risc să avem din nou cu domnul Arafat o discuţie şi să începem să înţelegem de ce ţin spitale suport Covid fără pacienţi, astfel încât comunităţile în care sunt aceste spitale nu au acces la actul medical, trebuie să facă zeci de kilometri până la spitalul reşedinţă de judeţ. (...) Vrem un studiu şi să discutăm cu domnul Arafat ce se întâmplă cu teatrele şi de ce nu putem lua aceeaşi măsură, n-am deschis locurile de joacă... Adică, nu cred că pentru un copil e cineva mai responsabil să respecte nişte reguli decât un părinte. De ce nu deschizi locurile de joacă în aer liber? Este într-o discuţie şi sperăm cu această ocazie să avem în sfârşit o discuţie cu domnul Arafat în Parlament, să putem să nu greşim, să nu cumva să intervenim peste deciziile specialiştilor", a declarat Marcel Ciolacu.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro