Scrisoare deschisa Ministrul Mediului, Rovana Plumb

Stimata doamna ministru Rovana Plumb,

Prin prezenta scrisoare va supunem atentiei faptul ca in ciuda declaratiilor publice facute de dvs. pe 9 mai anul trecut, potrivit carora \"Guvernul va reanaliza in mod transparent proiectul de la Rosia Montana pe baza de dialog social \", Ministerul Mediului manifesta in continuare lipsa de transparenta in luarea deciziilor. În tot acest interval de timp, Ministerul nu a emis nicio pozitie oficiala referitoare la procesul de evaluare a impactului de mediu. Cu toate acestea, institutia pe care o conduceti dispune de documente juridice ce recomanda oprirea intregii proceduri de evaluare a proiectului minier propus la Rosia Montana.

Ministerul Mediului a comandat un audit juridic in martie 2012 ca urmare a deciziei irevocabile a Curtii de Apel Alba Iulia de a anula planurile de urbanism votate de Consiliul Local, aferente minei, in 2009. Analiza juridica, ceruta de fostul ministru Attila Korodi, sublinia faptul ca „lipsa unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) valabil reprezinta un impediment in continuarea procedurii” .

La scurt timp dupa numirea in functie, ati afirmat ca ati gasit „acel document botezat de presa audit”, ca aveti „cunostinta de continutul lui, insa nu a fost luata vreo decizie in legatura cu opiniile juristilor” . Cu toate acestea, intr-un raspuns oficial transmis in februarie 2013 catre Alburnus Maior de Ministerul Mediului, citam „MMSC nu detine niciun raport de audit formulat de casa de avocatura ca urmare a deciziei definitive si motivate a Curtii de Apel din 4 aprilie 2012,” ceea ce constituie fie fals in declaratii, fie o grava lipsa de profesionalism a dvs. si a reprezentantilor institutiei pe care o conduceti.

Va reamintim in acest context si propria recomandare facuta ministrului mediului Korodi de a judeca „situatia de la Rosia Montana pe criterii profesioniste si tinand cont exclusiv de evaluarile expertilor si de parerea populatiei, nu de conditionari politice”.

Lipsa de reactie si a oricarei pozitii oficiale a Ministerului Mediului referitor la proiectul Rosia Montana, dupa mai bine de un an de la intocmirea analizei juridice mentionate, ridica mari semne de intrebare cu privire la profesionalismul implicat in evaluarea de mediu a acestui proiect. Mai mult de atat, auditul a fost platit din bani publici si consideram ca pozitia expertilor consultati trebuie prezentata public si nu in ultimul rand, sa stea la baza unei actiuni ferme a ministerului. Va reamintim ca documentatia supusa evaluarii dvs. se afla la Ministerul Mediului inca din 2004. Peste 150.000 de persoane au semnat petitia prin care cereau institutiei pe care o conduceti sa nu emita un aviz favorabil pentru proiectul de la Rosia Montana. În plus, Parlamentul European a votat in 2010 rezolutia pentru interzicerea cianurii in minerit, pe care ati sustinut-o si domnia voastra in activitatea de europarlamentar.

Din aceste motive, consideram necesara exprimarea unei pozitii oficiale a Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice privitoare la procedura de autorizare a proiectului minier cu cianura de la Rosia Montana, care sa evidentieze informatii de interes public precum concluziile analizei juridice privind planurile de urbanism si actiunile intreprinse de minister ca urmare a acestora.

Cu respect,
Eugen David
Presedinte
Asociatia Alburnus Maior