Scrisoare catre Traian Basescu privind Rosia Montana

Semnatarii acestei scrisori solicita presedintelui Romaniei un raspuns imediat in legatura cu pozitia domniei sale privind proiectul de exploatare aurifera de la Rosia Montana. Aceasta scrisoare este trimisa acum, inaintea Raportului de Tara al UE, tocmai pentru a sensibiliza opinia publica si institutia prezidentiala, in special, cu privire la problema de mediu de la Rosia Montana si pericolul unui dezastru ecologic acolo.

Domnule preşedinte,

Această scrisoare nu s-a născut din disperare sau din furie şi nu vă este trimisă pentru a apela la sentimentele dumneavoastră. Această scrisoare s-a născut din dezamăgire faţă de instituţia pe care o reprezentaţi şi vă este trimisă cu gândul că sunteţi, totuşi, preşedintele tuturor românilor, inclusiv al celor de la Roşia Montană.
Vă amintim că în campania electorală pe care aţi câştigat-o, cel mai des cuvânt invocat atât de dumneavoastră, cât şi de alianţa politică aflată acum la guvernare, a fost schimbare. Deşi sceptici vizavi de clasa politică, am ales să mergem la vot şi să dăm o şansă aceluia care promitea această schimbare. Vă întrebăm acum, cu ce s-a schimbat atitudinea instituţiei prezidenţiale cu privire la problema „Roşia Montană”? Cu ce este ea diferită faţă de atitudinea fostului preşedinte al statului, dl. Ion Iliescu? Vă răspundem tot noi: cu nimic. Ca şi în mandatul trecut, în ceea ce priveşte Roşia Montană, la Palatul Cotroceni tăcerea e de aur.
Ştim cu toţii că Roşia Montană este unul din punctele de discuţie cu privire la problemele de mediu din Raportul de Ţară al Uniunii Europene. Însă, indiferent care va fi avizul Uniunii în această problemă, nu înţelegem de ce preşedintele ţării tace, de ce nu exprimă o poziţie clară şi concisă? De ce lăsăm Europa să decidă într-o problemă în care preşedintele României ar putea avea un cuvânt hotărâtor de spus? Nu credem că nu aţi fost suficient informat cu privire la ceea ce compania Roşia Montană Gold Corporation doreşte să facă la Roşia Montană. De asemenea, nu ne îndoim – încă – de faptul că vă pasă de toţi românii. De aceea, vă cerem un răspuns clar şi ferm în această problemă. Roşia Montană are dreptul să ştie ce crede preşedintele României că ar trebui să se întâmple cu ea.

În final, dorim să vă reamintim de vizitele pe care le-aţi făcut în judeţele afectate de inundaţii şi să vă rugăm să faceţi o vizită şi la Roşia Montană. Pentru că, datorită indiferenţei Ministerului Mediului, dar şi a instituţiei prezidenţiale, Roşia Montană ar putea fi, în curând, un loc inundat. Cu cianură.

Aceasta scrisoare este semnată de următorii artişti implicaţi în Campania “Salvaţi Roşia Montană”.
(www.rosiamontana.org, www.fanfest.ro).

Bogdan Ionuţ Pastaca “Ombladon” – Paraziţii
Adrian Pleşca “Artanu” – Timpuri Noi
Paul Ilea – Sensor
Marius Gagiu – Sensor
Alexandru Negara – Sensor
Cosmin Gherghinoiu – Sensor
Sergiu Stoiadin – Sensor
Pakay Csaba “Andy Ghost” – Altar
Theo Peter – Altar
Levente Laczko – Altar
Damian Donca “D.MAN” – Altar
Mihnea Blidariu – Luna Amară
Nick Fagadar – Luna Amară
Răzvan Ristea – Luna Amară
Sorin Moraru – Luna Amară
Vali Deac – Luna Amară
Tavi Horvath – Blazzaj, Implant Pentru Refuz
Cristina Pădurariu – Blazzaj
Horia Crişovan – Blazzaj
Uţu Pascu – Blazzaj
Vali Potra – Blazzaj
Petrică Ionuţescu – Blazzaj
Valentin Popescu – Implant Pentru Refuz
Gabriel Papay – Implant Pentru Refuz
Ovidiu Takacz – Implant Pentru Refuz
Adrian Iacob – Implant Pentru Refuz
Andrei Vulpescu – Da Hood
Mihnea Ţigănus – Da Hood
Cornel Cornea “El Comandante” – Guerrillas
Sergiu Stan “Sergo”- Guerrillas
Eugen Tăbăcaru “Jenci”- Guerrillas
Adrian Uritescu -TargeT
Ştefan Crişan – TargeT
Cristi Rigman – TargeT
Ciprian Sav – TargeT
Vlad Bosânceanu – TargeT
Ionuţ Olariu – TargeT