Schimburile bilaterale cu Armenia au crescut de 11 ori

In perioada ianuarie – iulie 2006 schimburile comerciale romano-armene au atins un volum de 6 milioane de dolari, din care export romanesc in valoare de 5,6 milioane dolari si import de 400 de mii dolari. Pe primele 7 luni ale anului curent, asistam la o crestere a comertului bilateral de aproximativ 11 ori, din care exportul roman de 10, 6 ori.

In perioada 2000-2005, comertul bilateral, a avut o evolutie sinusoidala, cu un varf la finele anului 2005, cand valoarea a fost de 6,1 milioane USD. Volumul exportului romanesc inregistrat la sfarsitul anului trecut (2005) a fost cea mai buna valoare inregistrata dupa 2000.

Specialistii din Departamentul de Comert Exterior estimeaza ca in acest an volumul total al schimburilor comerciale va inregistra o valoare de peste 10 milioane USD, cu un export roman de peste 9,5 milioane USD.

In structura exportului roman se regasesc masini, aparate si echipamente electrice (87%) si produse ale industriei chimice (7%).

In perspectiva aderarii Romaniei la Uniunea Europeana si a necesitatii compatibilizarii cadrului juridic bilateral in concordanta cu normele europene, partea romana a purtat consultari cu autoritatile competente din Armenia. Astfel, documentele renegociate vor fi semnate de Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comert, cu ocazia vizitei in Armenia a presedintelui Romaniei.

In timpul vizitei prezidentiale se vor desfasura si lucrarile celei de a II a sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale romano-armeana pentru relatii comercial-economice si colaborare tehnico-stiintifica, presedinte al partii romane fiind Ministrul delegat pentru comert, domnul Iuliu Winkler. In cadrul Sesiunii Comisiei mixte se vor purta consultari pentru identificarea acelor masuri care sa contribuie la relansarea colaborarii economice dintre cele doua tari. Astfel, documentul care se va semna va cuprinde domenii de colaborare de interes, respectiv: comert, industrie, energie, agricultura, transporturi etc.

In Romania sunt inregistrate 37 societati mixte cu capital din Armenia, locul 61 din totalul investitiilor straine in Romania. (MEC)