Schimbari importante la BCR

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Grupului Erste, implementeaza un amplu Program de Integrare si Dezvoltare (IDP – Integration and Development Program), care vizeaza toate segmentele activitatii BCR, de la corporate, retail si managementul riscului, raportari si controlling, inclusiv Basel II pana la zona de operatiuni si IT (care cuprinde intre altele activitatile de reproiectare procese, achizitii si managementul proprietatilor) si alte functii suport (de exemplu resurse umane, marketing si comunicare). Programul are in portofoliu peste 40 de proiecte, menite sa asigure atat dezvoltarea afacerilor cat si imbunatatiri functionale in modul intern de operare.
Proiectele se vor finaliza esalonat incepand cu acest an pana la mijlocul anului 2008.

Nicolae Danila considera ca, in prezent, este cel mai potrivit moment pentru implementarea IDP din mai multe puncte de vedere:
· BCR apartine de Grupul Erste, deci trebuie sa aiba calitatile unui “jucator de prima liga” financiar-bancara europeana, asa cum este grupul din care facem parte;
· Trebuie sa aiba forta si capacitatea de a continua sustinerea economiei romanesti, a mediului de afaceri si a comunitatilor, asa cum a dovedit-o si pana acum;
· Potentialul de afaceri din Romania, precum si asteptarile partenerilor impun un BCR modern si inovator, proactiv si dinamic;
· Competitia, care a devenit tot mai acerba si evidenta.

IDP are ca obiective cheie consolidarea in continuare a pozitiei BCR de lider pe piata bancara romaneasca, cresterea eficientei si profitabilitatii, implementarea celor mai bune practici ale Grupului Erste Bank in beneficiul clientilor, actionarilor si salariatilor BCR, modernizarea tuturor proceselor in acord cu standardele unui Grup bancar european, lider pe piata financiara din centrul si estul continentului.

Implementarea IDP are loc intr-un efort de echipa, la fiecare proiect lucrand in comun specialisti din BCR si Erste. Cei aproximativ 550 de membri ai acestei echipe mixte sunt sprijiniti de un grup puternic de consultanti de la firme internationale de consultanta, care au participat la toate proiectele de integrare/transformare la nivelul Grupului Erste Bank.
Managementul IDP si al fiecarui proiect in parte este asigurat de asemenea in formula mixta, implementarea Programului fiind supervizata de presedintii executivi ai BCR si Erste Bank.

Integrarea BCR in reteaua Grupului Erste Bank inseamna sa ofere aceleasi produse si servicii ca in celelate piete in care Grupul actioneaza, sa opereze la un nivel de calitate si mai ridicat, sa creasca grija pentru clienti si salariati, sa devina mai competitiva si mai eficienta. Un aspect foarte important este pregatirea intensiva a salariatilor pentru a avea o abordare puternic orientata spre client si spre vanzari.

Programul de Integrare este proiectat sa intareasca focalizarea pe client si pe nevoile acestuia si, in acest context, pe toata durata implementarii proiectelor, dezvoltarea afacerilor ramane sarcina cea mai importanta a BCR.

IDP este fundamentat pe principiile modelului de operare al Erste Grup si vizeaza in esenta separarea clara a liniilor cheie de afaceri ale bancii si anume corporate si retail – fiecare cu propria retea de distributie, coordonare si obiective specifice, simultan cu delimitarea clara a functiunilor de vanzari de cele de management al riscurilor si respectiv de administrare.

Cele mai importante repere ale parcursului IDP sunt:
– expansiunea si optimizarea retelei de unitati teritoriale, respectiv cresterea, pana in anul 2009, a numarului de unitati de la 478 in prezent pana la aproximativ 700; infiintarea a 52 de centre de afaceri dedicate agentilor economici din segmentul IMM; optimizarea utilizarii spatiului in unitati;
– optimizarea fortei de munca, respectiv extinderea capacitatii in front–office; optimizarea progresiva a functiilor de back-office si suport; masuri extinse de pregatire a personalului;
– cresterea capacitatii de distributie prin canale alternative (de exemplu Centre de contact, ATM, self banking).