Scaunele auto cu ISOFIX salveaza vieti

septembrie 28, 2015

De cate ori ai vazut pe sosea parinti inconstienti care isi tin copiii mici pe scaunul din dreapta soferului? Sau de cate ori s-a intamplat sa vezi copii care isi fac de cap pe bancheta din spate fiindca parintii nu i-au invatat sa poarte centura de siguranta? De nenumarate ori, cu siguranta. In incercarea de a imbunatati sansele de supravietuire a copiilor in cazul accidentelor rutiere, va propunem urmatorul ghid de scaune pentru copii in masina.
In fiecare zi, o familie de cinci persoane moare pe strazile din Romania. O statistica dureroasa, care ar trebui sa ne puna pe ganduri, mai ales daca avem copii. Pierderea unui copil intr-un accident rutier nu poate fi anulata, dar poate fi prevenita.
Am vazut de nenumarate ori copii care stau cu fetele lipite de parbriz fiindca parintele se crede cel mai bun sofer de pe planeta, iar din acest motiv copilul nu poate pati nimic. Am mai vazut copii care se zbenguie nestingheriti pe bancheta din spate cand nu ar trebui sa faca asta – pe langa faptul ca nu poarta centurile de siguranta, ii pot distrage atentia soferului, ceea poate duce la un accident. Si nimeni nu isi doreste un accident.
Copiii trebuie educati sa fie linistiti in masina si sa urmeze cateva reguli care ar putea, la un moment dat, sa le salveze viata. Iata, asadar, un ghid adresat parintilor care calatoresc in masina cu copii mici, axat in principal pe scaunele auto pentru copii.

Ce spune Codul Rutier despre scaunele auto cu sistem ISOFIX?

Potrivit articolului 97 din Hotararea pentru aprobarea regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, copiii cu varsta mai mica de 12 ani sau cu inaltimea mai mica de 150 cm trebuie sa poarte centuri de siguranta adaptate greutatii si dimensiunilor lor, iar cei cu varsta mai mica de trei ani se transporta numai in dispozitive de retinere omologate.
De asemenea, acelasi articol legislativ spune ca este interzisa transportarea copiilor mai mici de 12 ani pe scaunele din fata, chiar daca sunt tinuti in brate de persoane majore. Daca aceste reguli nu sunt respectate de catre sofer, politia il poate amenda. Dar amenda e doar o mica parte a problemei, fiindca – daca nu se respecta aceste reguli – sansele de supravietuire ale unui copil in cazul unui accident scad dramatic.
Scaunele de masina pentru copii se aleg in functie de greutatea si inaltimea copilului. Ca regula generala, bebelusii se transporta in scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers a masinii. Organizatia britanica RoSPA recomanda ca parintii sa foloseasca un astfel de scaun pana cand copilul cantareste cel putin 9 kg si poate sta in picioare fara ajutor cel putin 30 de minute.
Doar dupa ce copilul depaseste aceste limite, parintii ii pot schimba scaunul cu unul care se fixeaza cu fata la directia de mers a masinii.
Pe piata exista trei tipuri de scaune auto pentru copii: scaune care se fixeaza cu spatele la directia de mers (pentru copii de pana la 13 kg sau 12-15 luni), scaune care se fixeaza cu fata la directia de mers (pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 9-18 kg sau pana la varsta de patru ani) si scaune inaltatoare (pentru copii cu greutatea cuprinsa intre 15-36 kg sau cu varste cuprinse intre cinci si 12 ani).
Multe autoturisme produse in ultimii 20 de ani au scaune inaltatoare incorporate in bancheta din spate, asa ca, daca aveti copii si cautati o noua masina, puteti economisi cativa bani daca gasiti o astfel de masina. De exemplu, Volvo XC60 si Volkswagen Sharan au asa ceva.

Scaune auto de copii cu sistem ISOFIX sau cu centura?

Exista doua sisteme de prindere pentru scaunele de masina pentru copii – ISOFIX si cu centura (sau, in termeni oficiali, ECE R44.03/ECE R44.04). Scaunele care folosesc sistemul de prindere ISOFIX (International Standards Organisation FIX) sunt mai sigure decat cele cu prindere prin centura fiindca se fixeaza strans si nu permit miscarea scaunului odata ce a fost montat.
Scaunele auto cu prindere ISOFIX trebuie folosite intr-o masina care are in dotare puncte de prindere ISOFIX, dar ar trebuie sa fie destul de usor sa gasesti o masina cu asa ceva, fiindca aproape toate masinile noi si majoritatea masinilor la mana a doua sunt dotate cu ISOFIX.

Scaunele pentru copii pot fi montate atat pe scaunul din dreapta-fata, cat si pe bancheta din spate. Chiar si asa, recomandarea celor de la EuroNCAP este ca scaunele pentru copii sa fie montate doar pe bancheta din spate, fiindca ofera mai multa siguranta pentru cei mici.

» Preluat de pe LivePr.ro
- Scaunele auto cu ISOFIX salveaza vieti

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro