Sunt legende populare care spun ca martisorul ar fi fost tors din lana rosie si alba de Baba Dochia, mama navalnicului Dragobete, in timp ce urca cu oile la munte cu 12 cojoace de lana in spinare. De altfel, la 1 martie, romanii sarbatoresc si ziua Babei Dochia, personaj folcloric, zeita pamantului si vegetatiei.
In vechiul calendar al getodacilor 1 martie coincidea cu inceputul Anului Nou, iar luna respectiva era dedicata zeului Marte care, inainte de a deveni intruchiparea razboiului, a fost o divinitate a vegetatiei si protector al casatoriilor aidoma Zeului Dragobete si, intr-un fel mai pamantean, Sfantului Valentin.
In aceasta zi, femeile, fetele si copiii puneau la gat o moneda gaurita din metal stralucitor, de regula, din argint, legata de un snur impletit din lana alcatuit din doua fire, unul rosu si altul alb pentru a avea noroc la rodirea campului, pentru a nu se parli de soare si sa se faca frumoase si dragastoase. Mamele prindeau copiilor martisorul la gat, la mana sau la picior, ca sa fie curati ca argintul si sa nu-i scuture frigurile, obiceiul pastrandu-se si astazi.
Aceste fire reprezinta unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumina-intuneric. Snurul este fie legat la mana, fie purtat la piept.
Martisoarele se poarta toata luna martie iar in ultima zi a lunii, inainte de rasaritul soarelui, are loc ritualul scoaterii martisorului si predarii lui catre natura. In localitatile de campie martisorul se pune pe un pom inflorit sau pe crengile visinilor, ciresilor, prunilor. In satele de la munte si deal, martisorul se pune pe macesul inflorit. Cu monedele de la martisoare fetele cumpara vin rosu, paine si cas pentru ca toata vara sa le fie fata alba precum casul si rumena precum vinul rosu.
Exista credinta ca martisorul este ridicat de randunele si purtat spre soare, binecuvantand astfel norocul celui care l-a pus in pom sau mai este aruncat in directia de unde vin pasarile calatoare rostindu-se: "Ia-mi negretele si da-mi albetele".
In multe sapaturi arheologice din Romania s-au gasit martisoare cu o vechime mai mare de opt mii de ani. Sub forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, ele erau insirate pe ata si se purtau la gat. Culoarea rosie, data de foc, sange si soare, este atribuita vietii, deci femeii. In schimb, culoarea alba, conferita de limpezimea apelor, de albul norilor este specifica intelepciunii barbatului. Snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, culorile alb si rosu fiind considerate pana in zilele noastre ca simbol al sexelor.
Argintul este metal lunar iar banul gaurit (aidoma pietrei plate cu o gaura la mijloc) este un simbol matricial feminin. Desi au fost uitate semnificatiile ancestrale martisorul apare in zilele noastre in forme ornamentale: floare, fluture, buburuza, frunze, specifice constelatiei simbolurilor feminine. El marcheaza ascendenta principiului feminin vizibila in toate manifestarile calendaristice ale inceputului de primavara. Insa o data cu instalarea verii si a caldurii soarelui, rolul predominant in aceasta complementaritate o va prelua principiul masculin marcat la noi, printre altele, de jocul calusarilor.
Odinioara romanii celebrau la 1 martie si “Matronalia”, sarbatoarea femeilor cand barbatii ofereau daruri sotiilor. La noi insa aceasta sarbatoare s-a impamantenit la 8 Martie de Ziua Femeii o data cu terminarea zilelor Babelor.
Dorinta noastra este ca modelele „Accent Bijuterii” sa satisfaca cele mai rafinate si pretentioase gusturi.
Despre Comaccent
Datorita experienței de peste 23 de ani in domeniu, modelele „Accent Bijuterii” exceleaza nu doar prin design-ul deosebit ci și in privința materialelor naturale folosite, prelucrate manual.
Modelele „Accent Bijuterii” se regasesc și in magazinul de la Piața Romana, str. Mendeleev nr.44 sect.1, București.
In acest moment, pe langa vanzarea bijuteriilor din aur și argint, magazinul nostru va ofera și servicii de reparații bijuterii. De luni pana vineri un bijutier profesionist va sta la dispozitie.
Comaccent va ofera posibilitatea de a oferi cadouri inclusiv partenerilor de afaceri, colaboratorilor, clienților sau propriilor angajați, cu oferte speciale in funcție de comanda Dumneavoastra.
» Preluat de pe LivePr.ro - Sarbatoarea Martisorului la Accent Bijuterii
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro