Intre 29 si 30 iunie, bucurestenii au aflat cu ce se “mananca” Dunarea si Delta, cu ocazia celei de-a patra editii a festivalului gastronomic si eco-cultural “D’ale Gurii Dunarii”, organizat de Ziua Internationala a Dunarii. Vizitatorii au cunoscut comunitatile din Delta Dunarii care s-au intrecut la Muzeul National al Taranului Roman in preparate culinare, porturi si cantece traditionale.
Alaturi de producatorii locali care au vandut produse traditionale din Delta, patru organizatii neguvernamentale si-au prezentate proiectele cu impact in Delta Dunarii, iar Atelierul de la Mahmudia a facut demonstratii de impletit papura si pentru vizitatori.
Evenimentul central de Ziua Internationala a Dunarii a demarat vineri dupa amiaza, 29 iunie, cu masa rotunda ”Dunarea, Rinul Europei Centrale si de Est sau coridorul verde al Europei” care a reunit factori interesati de problematica Dunarii si Deltei, printre care reprezentati ai Ministerului Mediului si Padurilor, ai Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, ai Ministerului Afacerilor Externe si ai Comisiei Internationale pentru Protectia Fluviului Dunarea. Cu aceasta ocazie, Rovana Plumb, Ministrul Mediului si Padurilor a anuntat reinterzicerea vanatorii in Delta Dunarii printr-un Ordin de ministru care va fi publicat azi in Monitorul oficial. De asemenea, Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltarii Regionale şi Turismului si Ministrul Mediului si Padurilor au semnat contractul de finantare pentru “Proiectul romano-bulgar de cooperare in zona comuna de graniţa a Dunarii: Danube WATER”
Cea de-a doua zi a fost dedicata in intregime festivalului de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice si muzicale. Astfel, la “D’ale Gurii Dunarii” a avut loc parada culinara a comunitaţilor, condimentata de concerte si dansuri ai caror protagonisti au fost coruri si instrumentisti romani, lipoveni si ucrainieni din Delta Dunarii: Sinicika din Mila 23, Armonicii din Peceneaga, Juraveli din Jurilovca, corul de copii din Crisan, Bila Roja din Letea, Nufarul Alb din Chilia Veche, Katiuşa din Mahmudia.
La concursul de gatit, cel mai important moment al festivalului, juriul si vizitatorii au gustat din borsul de peste ca-n Delta Dunarii, dar si stiuca umpluta, scordoleaua si crapul pe varza, coltunasii, placintele si din multe alte bunatati. Cele opt echipe inscrise in concurs au fost rasplatite cu premii pentru efortul lor de a aduce traditia culinara deltaica la Bucuresti. Din juriu au facut parte Vintila Mihailescu (antropolog, profesor universitar dr., SNSPA), Laura Sgarcitu (PA&C Specialist, Community Programs, Coca-Cola HBC Romania), Ioana Craciunescu (actrita, poeta si mare creatoare de bucate) si Razvan Cucui (jurnalist fondator al revistei Bucataria pentru toti si Kamikaze).
Bucataresele din Pardina au castigat Marele Premiu Coca-Cola in valoare de 1500 euro. Maestrele din Mila 23 au fost rasplatite cu Premiul al II-lea, oferit de Ursus Breweries, insumand 1000 de euro. Juratii Andreea Gramosteanu (Prima TV), Lviu Mihaiu(pres.SDD si director Radio Guerrilla) si George Butunoiu (restograf.ro) au acordat Premiul Presei « Radu Anton Roman », in valoare de 700 euro, echipei din Crisan. Mentiuni speciale pentru ciorba de peste, gustari si fel principal din peste, deserturi si arome, au primit echipele din Chilia Veche, Jurilovca, Letea, Mahmudia si reprezentantele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania.
Clubul Taranului Roman a pus la dispozitia vizitatorilor un meniu pe baza de peste inspirat din retetele traditionale ale comunitatilor deltaice. Succesul produselor a determinat clubul sa pastreze permanent meniul cu preparate din peste. Gratuit, bucurestii au putut gusta din borsul de peste preparat de Vali Teican, reprezentant al ”La Cherhana”, din piata de peste de la Obor.
"Festivalul D’ale Gurii Dunarii nu este doar un act firesc de promovare a traditiilor oamenilor Deltei sau a spatiului deltaic. Festivalul are misiunea clara de a scoate la suprafata cea mai buna bucatarie de peste de apa dulce din Europa si de a o <canta> cu ajutorul celor mai bune ansambluri folclorice din Delta. Scopul final este de a transforma aceste delicii in produse acreditate national si international, pentru ca, nici Statul Roman si nici romanii nu stiu, sau nu prea cred, ca Delta Dunarii face oua de aur, care pot transforma zona intr-un rai al economiei sociale", a declarat Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei Salvati Dunarea si Delta.
D’ale Gurii Dunarii, festivalul concurs de tradiţii folclorice, cu accent pe cele gastronomice si muzicale, reprezinta un prilej pentru incurajarea unui comportament responsabil fata de bogatia naturala si culturala a Deltei Dunarii. Festivalul promoveaza alternativele economice durabile, prietenoase cu mediul inconjurator, care pun in valoare tezaurul gastronomic, muzical si arhitectonic şi al Deltei.
Ziua Dunarii este celebrata anual, pe 29 iunie (data ce marcheza semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabila a fluviului Dunarea, la Sofia, in anul 1994), la propunerea ţarilor dunarene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunarea (ICPDR). Aproape 81 de milioane de persoane din tarile danubiene sarbatoresc Ziua Dunarii. Obiectivul principal al zilei este de a implica oamenii şi de a accentua legaturile dintre state, precum si interesele locuitorilor pentru ocrotirea apei. (www.danubeday.org)
In Romania, incepand cu anul 2007, Asociatia Salvaţi Dunarea si Delta organizeaza, in parteneriat cu Ministerul Mediului, evenimentul central de Ziua Dunarii sub auspiciile ICPDR şi cu susţinerea Sistemului Coca-Cola in Romania. RE Concept este platforma de responsabilitate sociala a Coca-Cola HBC Romania, dedicata ideii ca RE este inceputul tuturor actiunilor care schimba lumea in bine. Mai multe informatii gasiti pe www.theREconcept.ro. In acest an evenimentul evenimentul a beneficiat de sprijinul Ursus Breweries, Metro, Rin Hotels si Cora Romania.
Parteneri media: Radio Guerrilla, PVTV, Radio Romania Actualitaţi, Radio Antena Satelor, Radio Romania Cultural, Radio France Internationale - Romania, Bucataria pentru toti, Good Food, Dilema Veche, Formula AS, Kamikaze, BeWhere, Tataia, Decat o Revista, OrasulM.eu, 365.ro
Asociatia Salvati Dunarea si Delta este o organizaţie neguvernamentala de protectie a mediului, care s-a impus in cei peste opt ani de activitate prin actiuni sustinute de advocacy pe probleme ecologice şi a demonstrat prin rezultate concrete ca poate oferi solutii pentru marile provocari cu care se confrunta Delta Dunarii. De asemenea, asociaţia are o activitate sustinuta si in domenii conexe protectiei mediului, avand in portofoliu proiecte care vizeaza dezvoltarea durabila, dezvoltarea comunitara locala, managementul deseurilor, economia sociala si dezvoltarea resurselor umane, managementul apelor, campanii de informare si constientizare cu privire la protejarea mediului, antreprenoriat social etc. (www.salvatidelta.ro)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro