Salvati Copiii deschide rana pentru elaborarea unei strategii de sanatate mintala

octombrie 11, 2010

Organizatia Salvati Copiii Romania a marchat Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale in cadrul Seminarului National “Serviciile de sanatate mintala pentru copiii si adolescentii din Romania - intre oportunitati si bariere”. Seminarul a reprezentant o platforma de lucru si dialog pentru 60 de participanti, reprezentand factori de decizie si profesionisti din domeniul protectiei copilului si sanatatii.

Seminarul, desfasurat pe o durata de aproximativ 3 ore, a fost mediul perfect pentru lansarea primului studiu calitativ al serviciilor de sanatate mintala pentru copii si adolescenti, „Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania”.

În cadrul intalnirii s-au discutat:

• Initiative Salvati Copiii pentru dezvoltarea de servicii de sanatate mintala pentru copii si adolescenti;
• Punct de vedere Ministerul Sanatatii;
• Viziune strategica asupra sanatatii mintale a copilului in Romania;
• Sprijin acordat pentru dezvoltarea de bune practici in sanatatea si protectia copilului;
• Egalitate de sanse si acces la oportunitati pentru copiii cu probleme de sanatate mintala;
• Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copii din Romania – cercetare calitativa.

Excelenta Sa, Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegian in Romania a venit la eveniment cu o veste buna pentru Romania, asistenta financiara a fost triplata, astfel Norvengia va deveni cel mai mare donor bilateral pentru Romania., ajungand la o contributie in valoare de 300 milioane de EURO in perioada 2011 – 2014. “Am agreat doar suma pana in acest moment, insa liniile de alocare a sumei vor fi decise pe 25 octombrie in cadrul unei intalniri cu Ministerul de Finante.” a completat Excelenta Sa, Øystein Hovdkinn, Ambasadorul Regatului Norvegian.

“Salvati Copiii a avut curajul de a face o analiza a serviciilor in Romania, in domeniul social, educatie, sanatate, unde este dificil sa vorbesti despre o retea, despre o dezvoltare a serviciilor. Ati cautat acolo unde nu prea exista. Este valoroasa pentru ca ofera o evaluare cantitativa si sper ca autoritatile care fac politici in acest sens sa ia in considerare materialul” a mentionat Cristina Pocora, Presedinte Comisia de Egalitate de Şanse. Doamna Pocora a recomandat implicarea sistemului educational si cel al muncii si protectiei sociale alaturi de Ministerul Sanatatii pentru ca problematica copilului si a bolilor mintale sa fie rezolvate de o entitate sau un grup care sa transceada cele trei ministere.

“Familia este primul contact al copilului, trebuie sa incercam sa ne intoarcem catre o reumanizare a relatiilor de familie si a relatiilor din comunitate pentru ca este usor sa cadem in capcana individualismului, a egoismului amplificat de problemele socio-economice , dar acestea vor duce la tulburari mintale.” a afirmat Dr. Razvan Chivu, consilier personal al Ministrului Sanatatii. Acesta a confirmat ca ne confruntam cu un numar insuficient de medici specializati in psihiatria infantila. În acest sen, a lansat in cadrul intalnirii un apel catre Colegiul Psihologilor sa reglementeze dificultatile legate de formarea in psihoterapie a absolventilor de psihologie.

“Nu avem o baza de date probate prin studii clinice, epidemiologicecare sa ne spuna exact cati romani sufera de tulburari de sanatate mintala. Speram ca incepand cu anul 2011 sa punem in functiune Registrul National pentru Tulburari Mintale care va include si cazurile diagnosticate in randul copiilor si adolescentilor. Avem foarte multe lucruri de facut, dar pe care le putem face impreuna, si putem incepe cu recunoasterea competentelor in sanatate mintala asa cum se intampla in alte state europene. Politica de cadre, de resurse umane ar fi un prim pas.” a declarat Ileana Botezat Antonescu, Director, Centrul National de Sanatate Mintala, Ministerul Sanatatii Publice.

Sanatatea constituie, datorita imenselor sale implicatii individuale, dar si sociale si demografice, unul dintre elementele cele mai vizate de politicile si stategiile guvernamentale din intreaga lume.
Sanatatea mintala a copiilor si adolescentilor in legislatia romaneasca:

1. Legea sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice, 487/2002, publicata in M. Of. partea I nr 589/08.08.2002. Niciun articol de lege nu face referire specifica la copii (se vorbeste despre persoana/ pacientul cu o tulburare de sanatate mintala)

2. Strategia nationala in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului 2008-2013
Este prima strategie care se adreseaza tuturor drepturilor copilului in Romania. În ceea ce-i priveste pe copiii cu probleme de sanatate mintala sau la risc de a dezvolta acest tip de probleme, Strategia reafirma si sustine dreptul copiiilor cu handicap fizic si mental de a beneficia de conditii de viata normale si decente care sa le garanteze demnitatea, sa le favorizeze autonomia si sa le faciliteze participarea activa la viata colectivitatii, precum si si ameliorarea in fapt a situatiei reale a copiilor cu tulburari de comportament.

3. Strategia de sanatate mintala pentru copii si adolescenti – document in lucru din 2007
Centrul National de Sanatate Mintala a inaintat forurilor decidente Strategia nationala de sanatate mintala a copilului si adolescentului – document in lucru.
Sunt 20 de ani de cand Organizatia Salvati Copiii actioneaza pentru respectarea drepturilor copilului si pentru modificarea politicilor si a legislatiei in beneficiul copiilor prin organizarea campaniilor de sensibilizare a opiniei publice si sprijina copiii aflati in dificultate.
Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv in cadrul Organziatiei Salvati Copiii, a declarat “Suntem foarte doritori sa ne implicam in elaborarea strategiilor si politicilor din domeniul copilului si adolescentului.” lansand, astfel, o usa deschisa autoritatilor pentru a lucra impreuna cu specialistii Organizatiei si a oferi intreaga expertiza acumulata in decursul celor 20 de ani.

Rezultate:

• Ministerul Sanatatii a confirmat ca se va finaliza Strategia de sanatate mintala pentru copii si adolescenti
• Ministerul Sanatatii va demara preluarea unor module de dezvoltare profesionala complementara privind sanatatea mintala a copilului, avand in vedere dificultatea extrema a revizuirii curriculei de rezidentiat pentru medicina de familie si cea pediatrica.
• Realizarea, incepand cu 1 ianuarie 2011, Registrului National pentru Tulburari Mintale incluzand cazurile de copii si adolescenti

Organizatia Salvati Copiii Romania este o institutie cu rol social, a carei misiune este aceea de a garanta egalitatea de sanse pentru toti copiii, indiferent de mediul din care acestia provin, prin utilizarea propriei expertize, precum si prin presiuni exercitate asupra factorilor de decizie si mobilizarea liderilor din societatea civil. Salvati Copiii promoveaza de 20 ani drepturile copilului, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Peste 500.000 de copii au fost inclusi in programe educative, de protectie si asistenta medico-sociala, de stimulare a participarii lor in actiuni de promovare si recunoastere a drepturilor lor. Este membra a Aliantei Internationale Salvati Copiii, cea mai mare organizatie independenta din lume de promovare a drepturilor copiilor, care cuprinde 29 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari. Pentru mai multe informatii despre programele Salvati Copiii vizitati www.salvaticopiii.ro
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro