Sa oprim izolarea persoanelor cu dizabilitati intelectuale!

După doi ani de investigaţii, Centrul de Resurse Juridice lansează o campanie pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale aflate în instituţii, campanie sprijinită de Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap şi Televiziunea Română. Campania cuprinde o serie de patru reportaje de investigaţie care au la bază informaţiile documentate în timpul vizitelor de monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale realizate de CRJ. „Prin această campanie, CRJ încearcă să atragă atenţia asupra încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi intelectuale aflate în instituţii şi să promoveze integrarea în comunitate a acestor persoane”, a declarat coordonatoarea programului Pledoarie pentru Demnitate, Georgiana Pascu.

Rapoartele de monitorizare ale CRJ şi reportajele de investigaţii semnalează aplicarea de tratamente inumane şi degradante beneficiarilor de servicii din centrele de reabilitare, lipsa unor servicii alternative comunitare, lipsa unui mecanism independent de adresare şi soluţionare a plângerilor şi lipsa unui tratament adecvat de reabilitare pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale. Lipsa măsurilor de protecţie şi a serviciilor adecvate a fost sesizată de către CRJ, atrăgându-se atenţia asupra izolării în care se află persoanele cu dizabilităţi intelectuale în spitale de psihiatrie, alături de persoane cu afecţiuni psihice.

Comisia Europeană atrage atenţia, în ultimul raport de monitorizare a României, asupra frecventelor încălcări ale drepturilor persoanelor aflate în spitale de psihiatrie şi instituţii pentru persoanele cu dizabilităţi mintale. Vizitele de monitorizare în instituţii au evidenţiat suspiciunile conform cărora aceste persoane sunt supuse agresiunilor fizice şi relelor tratamente, abuzurilor sexuale, muncii forţate sau că le este restricţionată libertatea de mişcare. De asemenea, persoanelor cu dizabilităţi intelectuale aflate în instituţii le este încălcat în mod sistematic dreptul la viaţă privată. Toate aceste aspecte sunt insuficient investigate de către autorităţile competente.

În urma unei vizite de monitorizare la un centru de integrare prin terapie ocupaţională, monitorii CRJ au identificat o tânără cu dizabilitate intelectuală care fusese bătută de către personalul centrului iar apoi închisă cu cheia într-un salon pentru a nu fi găsită.

Lipsa intimităţii, imposibilitatea de a avea o viaţă privată şi de familie în instituţiile în care se află, administrarea fără consimţământ a contraceptivelor, limitarea libertăţii de mişcare a rezidenţilor prin contenţionare fizică sau chimică sunt probleme frecvente ale persoanelor cu dizabilităţi intelectuale instituţionalizate.
„Astfel de situaţii de privare de libertate şi de aplicare a unor tratamente inumane nu sunt din păcate cazuri izolate şi arată necesitatea unei monitorizări continue a modului în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale aflate în instituţii” a mai declarat Georgiana Pascu.