Vernisajul expozitiei a avut loc ieri, 25 septembrie, incepand cu ora 18:00, eveniment care s-a bucurat de prezenta artistilor fotografi, dar si a unor arhitecti care au prezentat importanta si unicitatea patrimoniului din Rosia Montana. In Bastionul Croitorilor este expusa o prima selectie de imagini fotografice realizate in cadrul programului de documentare a patrimoniului cultural si natural intitulat „Patrimoniul de la Rosia Montana in imagini”. Imaginile prezentate sunt realizate de artistii selectati in urma unui apel deschis si invitati la un prim atelier foto-video desfasurat la Rosia Montana in luna iunie 2012, urmat de vizite pe teren in cursul lunilor iulie si august.
Organizatorii si artistii ale caror fotografii fac obiectul expozitiei au avut bucuria de a remarca un interes crescut al clujenilor, atat pentru Rosia Montana, cat si pentru arta fotografica. "Suntem incantati de o asemenea prezenta si mai mult, ne bucura interesul mereu viu al clujenilor pentru patrimoniu, mai ales cand e vorba de un loc pe cat de frumos si valoros, pe atat de amenintat de lipsa de implicare a autoritatilor si constant supus distrugerii operate de compania miniera. Atat proiectul nostru de documentare, cat si intregul nostru efort de a pastra acest patrimoniu este rasplatit de sprijinul localnicilor si de interesul general crescut pentru Rosia Montana ca destinatie turistica, acesta fiind si scopul actiunilor noastre. Nu in ultimul rand, ne exprimam si cu aceasta ocazia speranta ca autoritatile responsabile de soarta acestui patrimoniu sa isi aminteasca de solicitarile noastre de introducere a Rosiei Montane in Patrimoniul Universal UNESCO si sa dea curs recomandarilor specialistilor in acest sens", a declarat Sorana Olaru-Zainescu, unul dintre organizatori.
"Mergeti la Rosia Montana si vedeti cu ochii vostri ce inseamna un spatiu cultural unic. Sunt convins ca odata ajunsi acolo veti face tot posibilul pentru a va implica in salvarea patrimoniului si in promovarea valorii extraordinare a acestuia. Rosia Montana este un loc special, care merita toata atentia noastra. " ne-a impartasit Edmond Kreibik, fotograf profesionist, unul dintre expozanti.
Evenimentul a prilejuit o discutie prelungita despre patrimoniul Rosiei Montane si despre responsabilitatea conservarii lui ca marturie a unei istorii remarcabile si a unei mosteniri de valoare universala. Au fost prezentate si rezultatele programului de restaurare initiat de Alburnus Maior in parteneriat cu Asociatia ARA "Adopta o casa la Rosia Montana", program care aduce la un loc implicarea publica - fie ca ia forma voluntariatului, a promovarii sau donatiilor - si necesitatea restaurarii si conservarii patrimoniului Rosiei Montane.
Expozitia poate fi vizitata in Cluj-Napoca pana pe data de 30 septembrie, intre orele 10.00 - 20.00, sambata 10.00 – 18.00, duminica 10.00 - 14.00 si va fi itinerata curand in Bucuresti, Viena si alte destinatii pe care le vom anunta. Proiectul se va incheia prin realizarea unei arhive accesibile on-line si prin publicarea unui catalog.
Proiectul este initiat de Campania Salvati Rosia Montana - Alburnus Maior, A | R | A Arhitectura. Restaurare. Arheologie, Fundatia EXTRAART si Centrul Regional FORMATEST si realizat cu sprijinul financiar oferit de Administratia Fondului Cultural National.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro