Rulmenti de 147,5 miliarde lei confiscati la Piatra Neamt

Rulmenti cu valoarea declarata in vama de aproximativ 147,5 miliarde lei, retinuti in vederea confiscarii la Piatra Neamt
Cu ocazia unui control efectuat de catre inspectorii Serviciului de Supraveghere si Control Vamal din cadrul D.R.V. Iasi in biroul vamal Piatra Neamt, au fost retinuti in vederea confiscarii un numar de 4.057 rulmenti de diferite tipuri, pentru care s-au depus, impreuna cu declaratia vamala de export, documente insotitoare, in vederea obtinerii certificatului de origine romana, desi acestia erau de provenienta straina.

Astfel, s-a prezentat pentru a iesi din tara un autocamion, ce transporta, conform documentelor insotitoare, rulmenti de la o societate comerciala din raza judetului Neamt, catre o firma din Germania.

Avand suspiciuni cu privire la felul marfii transportate, precum si suspiciunea de supraevaluare a marfii, inspectorii Serviciului de Supraveghere Vamala din cadrul Directiei Regionale Vamale Iasi, in exercitarea atributiilor prevazute prin lege, au procedat la efectuarea unui control fizic total asupra mijlocului de transport.

Cu aceasta ocazie, s-a costatat ca marfa, constand in 7.073 rulmenti – cu o valoare mentionata pe factura externa de peste 6,5 milioane de euro, continea un numar de 4.057 de rulmenti achizitionati din import, dar pentru care s-a solicitat in vama certificat de origine romana la export.

Acesti rulmenti, achizitionati din import, aveau valoarea, conform facturii externe, de peste 4 milioane de euro (aproximativ 147,5 miliarde lei), desi valorau, potrivit facturii de la primul furnizor, circa 900 milioane lei.

Rulmentii achizitionati din import si incorect declarati la contolul vamal au fost retinuti in vederea confiscarii de catre autoritatea vamala, conform prevederilor de aplicare a Codului vamal al Romaniei (H.G. nr. 1114/2001) care fac referire la depunerea declaratiei vamale sau a documentelor insotitoare continand date eronate privind originea marfii (art. 386, lit. k), totodata, firma exportatoare fiind santionata contraventional cu o amenda in valoare de 75 milioane lei.