Numai cateva legume se alatura rosiilor pentru a marca mai bine lunile de vara prin dulceata pe care ne-o ofera. Desi rosiile sunt in prezent disponibile pe tot parcursul anului, adevaratele rosii de calitate se gasesc in lunile iulie-septembrie.
In domeniul mancarii si a cercetarii in domeniul fitonutrientilor nici un alt subiect nu a fost mai fierbinte decat studiile facute pe licopenul din tomate. Aceasta carotenoida pe care o gasim in rosii a fost studiata pentru antioxidantii pe care ii contine si calitatile de prevenire a cancerului. Functia antioxidanta a licopenului este abilitatea de a ajuta in protectia celulelor si a altor structuri din organism in contextul degradarii cauzate de oxigen. Licopenul a fost legat in cercetari de protectia ADN-ului din interioril celulelor albe precum si de prevenirea bolilor de inima.
In contrast cu alti fitonutrienti ale caror efecte au fost studiate exclusiv pe animale, licopenul din tomate a fost in mod repetat subiectul studiilor facute pe oameni. Din aceste studii s-a dedus ca aceasta substanta are caracter preventiv in raport cu o lista lunga de tipuri de cancer: colorectal, de prostata, la san, endometrial, de plamani si pancreatic.
In timp ce licopenul joaca rolul esential in beneficiile oferite de rosii, se pare ca nu este totusi unicul ingredient cu astfel de calitati. Rosiile contin vitamine cu nemiluita C, A, K, B1, B2, B3, B5, B6, E, potasiu, magneziu, crom, fosfor, contin chiar si proteina si numai 37 de calorii.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro