Segmentul de rafinare
•record istoric de materie prima procesata (4.5 milioane tone), cu 18% fata de 2007
•extinderea cu 350% a capacitatii de tranzit a produselor finite prin portul Midia
•inceperea productiei de benzina Euro 5, compania producand din 2005 motorina Euro 5
Segmentul de petrochimie
•cresterea vanzarilor de polimeri cu peste 26%
•majorarea cifrei de afaceri cu 36% fata de 2007
Segmentul de distributie
•cifra de afaceri in crestere cu 37%
•Dezvoltarea retelei de distributie a carburantilor la aproximatix 450 de unitati
Rompetrol Rafinare, membra a Grupului Rompetrol, a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri consolidata de 4,68 miliarde* USD, in crestere cu 42% fata de nivelul consemnat in 2007. In acelasi timp, profitul operational (EBITDA) al companiei si al subsidiarelor sale s-a ridicat la aproximativ 36 milioane USD.
Rezultatele financiare au fost puternic influentate de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei. Printre acestia se numara evolutia record a titeiului (in crestere cu 35% fata de media anului 2007), care a determinat o majorare a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (14% pentru RON/USD si 10% pentru RON/EURO), precum si influentele crizei financiare internationale.
Compania a consemnat anul trecut un record istoric de titei procesat - 4,2 milioane tone, de la 3,7 milioane tone in 2007 si 1,15 milioane tone in 2000 inainte de preluarea de catre Grupul Rompetrol. Investitiile de peste 350 milioane USD realizate in perioada 2001-2007 dar si finalizarea celor estimate pentru 2008 (aproximativ 121 milioane USD) au permis rafinariei trecerea de la productia de carburanti Euro 2, Euro 3, Euro 4 la exclusiv Euro 5 in 2009.
In luna decembrie, Rompetrol Rafinare a inceput productia/livrarea de benzina Euro 5, in urma unor investitii totale aferente gamei de carburanti Euro 5 de peste 40 milioane USD. La finele anului compania a incheiat si lucrarile de extindere cu 350% a capacitatiii de tranzit a produselor finite prin portul Midia, o investitie de peste 27 milioane USD.
In aceeasi perioada, Grupul Rompetrol a finalizat constructia unui terminal marin in largul Marii Negre, care va asigura reducerea distantei de aprovizionare cu titei a rafinariei cu aproximativ 33 de kilometri fata de traseul prin portul Constanta si va permite realizarea unor reduceri importante de cost, de cel putin 4-5 USD/tona.
Productia de carburanti aferenta segmentului de rafinare s-a majorat anul trecut cu 10% fata de nivelul inregistrat in 2007, pana la un nivel de peste 3,05 milioane tone.
Cifra de afaceri realizata de segmentul de distributie (Rom Oil, Rompetrol Downstream si Rompetrol Logistics) in 2008 s-a ridicat la 2,5 miliarde USD, in crestere cu 37% fata de indicatorul din 2007. In acelasi timp, vanzarile de carburanti s-au majorat cu aproximativ 9%, pe fondul extinderii retelei de distributie si a cresterii vanzarilor prin statiile proprii si Partener Rompetrol.
La sfarsitul anului 2008, Rompetrol Downstream opera peste 450 de statii de distributie carburanti (statii proprii, Partener Rompetrol, statii Expres) si 189 de baze interne cu o capacitate de 9 si 20 metri cubi.
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 360 milioane USD, cu 36% mai mult decat in 2007. Desi compania a consemnat o crestere cu 26% a vanzarilor de produse petrochimice (234.000 tone), profitul operational (EBITDA) a fost influentat direct atat de conditiile de piata nefavorabile, cat si de costurile de productie ridicate.
Pe fondul crizei financiare internationale si a constrangerii pietelor de profil, compania a redus in decembrie - ianuarie 2009 cu aproximativ 55% productia de polimeri prin oprirea instalatiilor de LDPE - polietilena de joasa densitate si HDPE - polietilena de inalta densitate, in vederea reechilibrarii productiei in acord cu cererea dar si pentru evitarea cresterii stocurilor. Din luna februarie 2009, Rompetrol a repornit instalatia de LDPE si a rechemat aproximativ 40% din personalul trimis in somaj tehnic.
Rompetrol Rafinare a continuat sa fie si in 2008 un contribuabil important la bugetul de stat al Romaniei, platind 1,1 miliarde USD in anul 2008, cu 14 % mai mult fata de 2007.
* Situatiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. si cele ale subsidiarelor Rompetrol Petrochemicals S.R.L., Rom Oil S.A., Rompetrol Downstream S.R.L. si Rompetrol Logistics S.R.L. (impreuna cu subsidiarele Rompetrol Gas S.R.L. si Eurojet S.A.).
** Rezultatele prezentate sunt preliminare, neauditate si consolidate, iar raportarea a fost realizata conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS). In urma auditarii financiare, acestea pot suferi modificari, rezultatele finale urmand a fi supuse aprobarii in Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor, conform Calendarului financiar al anului 2009.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro