Aurel Talpu, cel mai bun barman romn de mixologie ales n urma preselectiei locale Finlandia Vodka Cup, a depit ateptrile cunosctorilor n domeniu i a impresionat juriul din Finlanda unde a ctigat locul 3 la Competitia International care a avut loc n luna februarie in Kitilla (Laponia).
Cupa Finlandia Vodka este provocarea pe care Finlandia a lansat-o barmanilor din ntreaga lume, sub forma unui concurs de mixologie - arta de a mixa i prepara buturi. Competitia s-a derulat initial n Finlanda doar la nivel national, ncepnd cu 1992. Ulterior, Finlandia Vodka Cup s-a transformat ntr-o competitie international, ajungnd astzi la a unsprezecea editie derulat la nivel mondial. Evenimentul se bucur de o apreciere deosebit n rndurile pasionatilor din ntreaga lume i a devenit un punct de reper al industriei.
Dup ce a convins juriul din Romnia, Aurel Talpu a reuit s se fac remarcat i n fata celor mai pretentioi examinatori internationali de cocktail-uri. Misiunea nu a fost deloc una uoar pentru talentatul romn care, pe lng gusturile inedite ale cocktailurilor sale, a trebuit s acorde o atentie deosebit aromei i aspectului cocktailurilor, calitti care au contat n etapa de jurizare.
Etapa preliminar, desfurat n tara noastr, a urmat acelai trend pozitiv, fiind din ce n ce mai apreciat de profesionitii din Romnia. Numrul competitorilor s-a aflat ntr-o permanent cretere, astfel c n acest an au participat 36 dintre cei mai renumiti barmani romani. Cunosctori ai secretelor unei buturi perfecte, mixologii autohtoni au trit o experient inedit la Predeal, ntrecndu-se n mixuri care mai de care mai sofisticate. La finalul celor trei zile de competitie desfurate sub forma unei misiuni pentru alegerea Agentului 011 Licence to mix, Aurel Talpu a fost desemnat drept ctigtor al acestui eveniment savuros.
Competitia final international Finlandia Vodka Cup s-a desfasurat in Kittila, Finlanda, loc de origine al mrcii, ntr-un decor impresionant. Dei erau nconjurati de gheat, cei 29 de barmani au nvins temperaturile foarte sczute demonstrnd nc o dat pasiunea pe care o au pentru arta mixologiei. Concursul a avut loc intr-un dom de zapad i gheat, special construit pentru acest eveniment impresionant. Gheata folosit la construirea cupolei a fost tiat din rul din apropiere i lefuit manual. Din cauza temperaturilor sczute din interiorul cupolei (de 10 m nltime i cu diametrul de 16 m) buturile reactionau ntr-un mod diferit fat de cum reactioneaz la temperaturi normale, fapt care le-a ngreunat munca barmanilor.
Probele concursului au urmat aceleai criterii ca i n Romnia: aperitif, long drink i quick mix.
Cocktailurile cu care a participat Aurel Talpu (aceleai ca i n Romnia) sunt:
Aperitif
Whoopy
40 ml Finlandia Lime Fusion
20 ml Watermelon Liquer
40 ml Sour Mix
3 Pasion Fruit
8-12 Basil leaves
shake and double strain (normal and fine strain).
1/2 a shell of a passion fruit, 2 basil leaves and a slice of watermelon
Long Drink
Pair Me
30 ml Finlandia Lime Fusion
30 ml Archers Schnapps
40 ml Sour Mix
60 ml Pear Nectar
8-12 Basil leaves
shake and double strain (normal and fine strain).
3 Basil leaves, Pear fan
La proba de quick mix ingredientele pentru cocktail le-au fost comunicate participantilor cu 10 minute nainte de nceperea probei, astfel barmanii au fost nevoiti s dea dovad de creativitate i s inventeze ntr-un timp foarte scurt un cocktail savuros.
Relu a inventat pe loc o retet magic pentru care a primit un calificativ de 103 puncte (din 140 posibile), cea mai mare not obtinut de romn n acest concurs:
Join Me
40 ml Finlandia Grapefruit Fusion
3 Lime wedges
20 ml simple syrup
Pomegranade juice
Muddle, build and stirr
1/2 passion fruit with grapefruit triangle and lemongrass
Colegii de podium ai lui Aurel sunt Stephen Hinz din Germania, ocupantul locului doi, i Raditya Dimas din Dubai care a obtinut cumulat cel mai nalt punctaj din competitie: 298 puncte din 312 pentru cele trei probe din concurs: aperitif, long drink si Quick Mix. Sunt foarte mndru c am ctigat a declarat Dimas, nscut n Indonesia, dar care n prezent i desfoar activitatea n Dubai. Nu mi-am imaginat c voi ctiga vreodat chiar aici, n Finlada care este o tar superb! In plus este prima dat n viata mea cnd vd zpad! a fost dorinta mea cea mai mare atta timp ct m trag dintr-o zon tropical a mai afirmat ocupantul locului nti.
Pe lng concursul propriu-zis, participantii au luat parte la un training n arta mixologiei sustinut de Soul Shakers (UK) ns au avut parte i de relaxare i experiente specifice Laponiei. Printre cele mai interesante provocri a fost aceea de a reconstitui sigla Finlandia, din lumnri decorative, direct pe zpad.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro