Românii, primii care au gãsit antidotul faimosului virus Sasser

6.5.2004, Bucureºti Laboratorul BitDefender™ avertizeazã asupra escaladãrii ameninþãrii venite din partea virusului Sasser, prin apariþia variantei “D” a acestui “vierme” informatic.

Practic, la fiecare 24 de ore a aparut o nouã variantã, mai eficientã decat cea anterioarã. Gradul ridicat de rãspândire al virusului se datoreazã faptului cã administratorii de reþele (ca sã nu mai vorbim de utilizatorii individuali) au fost luaþi prin surprindere de apariþia acestui “vieme” care speculeazã o vulnerabilitate a sistemului de operare Windows, anunþatã de Microsoft în data de 13 aprilie 2004.

„Sunt destul de mulþi cei care în cele 16 zile pânã la apariþia virusului nu ºi-au descãrcat utilitarul (patch-ul) oferit de Microsoft. Sunt în continuare mulþi ºi cei care ignorã actualizarea sistemelor de operare, în ciuda avertizãrilor care vin din partea producãtorilor de antiviruºi ºi din partea mass-media. De aceea, apreciem cã viemele va continua sã se rãspândeascã mult timp de acum încolo, producând pagube financiare însemnate”, a declarat Oliviu Talianu, BitDefender™ Country Manager.

Cei care vor sã fie protejaþi împotriva acestor ameninþãri trebuie sã fie vigilenþi ºi sã acþioneze extrem de rapid în ceea ce priveºte actualizarea sistemului de operare ºi a produselor antivirus pe care le folosesc. Vorbind de vitezã, ediþia germanã a renumitei publicaþii PC World continuã seria articolelor legate de timpii de reacþie ai producãtorilor de antiviruºi în cazul apariþiei unei ameninþãri informatice. Din testele editorului german reiese faptul cã SOFTWIN, producãtorul antivirusului BitDefender™, a fost printre primele 4 companii de lume care au produs un antidot pentru virusul Sasser.A, la numai o orã de cea mai bunã performanþã, la ora 07:30 GMT (http://www.pcwelt.de/news/viren_bugs/39734/2.html). Se pare însã cã Sasser.A conþinea foarte multe erori de codare, fapt care l-a împiedicat sã se rãspândeascã pe scarã largã. Acest lucru l-a determinat pe autorul sãu sã punã în circulaþie o nouã variantã chiar în aceeaºi zi (Sasser.B).

În ceea ce priveºte aceastã a doua variantã, BitDefender™ s-a dovedit a avea cea mai rapidã reacþie din lume. Pentru clienþi, aceºti timpi de reacþie în faþa noilor ameninþãri reprezintã mãsura siguranþei oferite de respectivii producãtori.