Romanii isi vor putea plati taxele si impozitele din fata calculatorului

noiembrie 26, 2010

Guvernul a aprobat miercuri, 24 noiembrie, 2010, Hotararea de Guvern privind dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor.
Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor se realizeaza de catre Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) prin Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO).
Costul de implementare si dezvoltare al sistemului este zero pentru Statul Roman, acesta fiind dezvoltat din fonduri private de catre Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO).
Colaborarea dintre MCSI si Asociatia de Plati Electronice din Romania se va face cu titlu gratuit, fara a fi necesara alocarea de fonduri publice si nefiind astfel incidenta legislatia achizitiilor publice.
Scopul principal al platformei de plati online este eliminarea cozilor la ghiseu, respectiv generarea de economii in bani si timp atat pentru cetatean cat si pentru firme si administratie.
Precizam ca sistemul va putea fi accesat de toti romanii din strainatate, iar intr o prima etapa platile vor fi efectuate cu orice card inrolat Visa sau MasterCard.
Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.
În momentul de fata, sistemul este implementat in totalitate pe serverele MCSI – CNSMI, testele de functionaliate si securitate fiind finalizate.
Astfel, sistemul este pregatit pentru inrolarea institutiilor publice iar costurile de utilizare depind de rezultatele achizitiilor publice ce vor fi derulate de catre fiecare institutie publica in parte pentru negocierea comisionului de tranzactionare.
Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in Sistemul National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor conform urmatorului calendar:
• Etapa 1: Înregistrarea Municipiilor Resedinta de Judet si a Municipiilor/Oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari.
• Etapa 2: Înregistrarea Municipiilor si Oraselor cu populatie de pana la 150.000 locuitori in termen de 5 luni de la finalizarea primei etape, dar nu mai tarziu de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari.
• Etapa 3: Înregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de 6 luni de la incheierea celei de a doua etape, dar nu mai tarziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari.
În cazul in care o institutie publica isi exprima intentia de a se inregistra mai repede in sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu MCSI, procedurile de inregistrare sa fie accelerate.

Beneficii:
• Implementarea unui sistem electronic complet functional de incasare a taxelor si impozitelor poate aduce o reducere a costurilor necesare acestei operatiuni de aproximativ 40% precum si o crestere a procentului de incasare de aproximativ 10% in primul an de functionare;
• Reducerea costurilor operationale pentru tranzactiile electronice;
• Comisioanele bancare la plata cu cardul sunt substantial mai mici decat cheltuielile aferente unei deplasari la ghiseu;
• Reducerea costului de hartie si componente de imprimare automate sau manuale;
• Cetatenii vor putea plati taxele, printr-o singura actiune, indiferent daca se refera la una sau mai multe localitati;
• Autoritatile Publice vor avea posibilitatea in momentul inrolarii sa aleaga oricare dintre variantele: suportarea comisionului de catre contribuabil, de catre Autoritatea Publica sau in orice alta varianta agreata de catre Autoritatea Publica.

Lansarea oficiala a Sistemului National Electronic de Plata a Taxelor si Impozitelor va avea loc in cursul lunii decembrie 2010.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro