Romania va avea Registru Agricol in format electronic

aprilie 22, 2013

Organismul Intermediar pentru Promovarea Societatii Informationale a publicat in data de 1 aprilie 2013 Ghidul Solicitantului pentru achizitionarea sistemului informatic destinat gestiunii Registrului Agricol in format electronic. Termenul limita pentru inregistrarea on-line a propunerilor de proiecte este 5 iunie 2013, ora 16.30. Bugetul total al proiectului este de 50 milioane de euro si are ca data de finalizare anul 2015.

Registrul Agricol al Romaniei contine o cantitate vasta de informatii despre fiecare gospodarie din cuprinsul fiecarei unitati administrativ-teritoriale, precum: numarul membrilor gospodariei, suprafete, tipuri de culturi, septel, masini, instalatii, unelte. Noul proiect de Registru Agricol electronic are in vedere depasirea simplei digitalizari a documentelor si isi propune redefinirea, regandirea in totalitate a proceselor si procedurilor astfel incat cetatenii si firmele sa beneficieze de servicii cu un grad inalt de sofisticare, cu rezultate vizibile in economia de timp si energie, cu impact in eficienta. Informatia va fi restructurata si procesele de gestionare a acesteia vor fi recreate astfel incat se vor crea premisele unei administrari mai eficiente a resurselor agricole.

Ca premiera in Romania, in acest Ghid al proiectului sunt impuse standarde de interoperabilitate intre sistemele institutiilor care au un rol major in cadrul proiectului: primarii, consilii judetene, Ministerul Afacerilor Interne, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, Ministerul Finantelor, Oficiul National Registrul Comertului. Aceste standarde vor fi incluse de acum inainte in toate proiectele MSI care se vor preta pentru o atare abordare, interoperabilitatea fiind un unul dintre pilonii de baza ai Agendei Digitale europene 2020 pe care Romania ii va integra in Strategia proprie pentru Agenda Digitala, incepand din noul exercitiu bugetar.

Beneficiarii proiectului sunt Consiliile Judetene ca lideri de proiect, in parteneriat cu alte unitati administrativ-teritoriale (U.A.T-uri definite in baza Legii administratiei publice locale nr. 215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare), din judetul respectiv.

”Sistemul va contribui la o dezvoltare regionala sustenabila, bazandu-se pe pe noile politici de descentralizare din domeniu. Datele vor putea fi astfel consolidate si gestionate agregat la nivel judetean si valorificate la nivel national. Scopul proiectului include optimizarea proceselor si consolidarea datelor critice ale Romaniei in vederea realizarii unor punti informationale intre statele membre si gestionarea bazata pe date reale a fondurilor structurale existente si viitoare” a declarat Dan Nica, ministrul pentru societatea informationala.

Alocarea financiara aferenta prezentei cereri de propuneri de proiecte este de 220.000.000 lei, din care aproximativ 181.940.000 lei FEDR si 38.060.000 lei de la bugetul de stat. Valoarea finantarii se va situa intre 4.400.000 lei (pragul minim) si 6.600.000 lei (plafonul maxim).

Apelul a fost lansat in cadrul Operatiunii 3.2.1 „Sustinerea implementarii de solutii de e-guvernare si asigurarea conexiunii la broadband, acolo unde este necesar”, din cadrul Domeniului Major de Interventie 2 „Dezvoltarea si cresterea eficientei serviciilor publice electronice”, Axa III „Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor pentru sectoarele privat si public”

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro