România provoacă îngrijorare în UE privind evoluția Covid-19

septembrie 24, 2020

Şapte state membre ale Uniunii Europene, printre care și România, înregistrează o evoluție a epidemiei de Covid-19 care provoacă îngrijorare prin numărul crescut de cazuri noi și de spitalizări, cu riscul creșterii ratei mortalității, pe fondul epuizării personalului medical, a anunțat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC).

Cele șapte țări sunt: Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, arată raportul de evaluare a riscurilor întocmit de ECDC, agenţie însărcinată cu monitorizarea epidemiilor.

Ce spune raportul și vizează direct România:

sistemul medical este sub presiune, în epuizare, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor la ATI;
îmbunătățirile făcute în gestionarea cazurilor de Covid-19 s-au dovedit insuficiente și ineficiente pentru a evita moartea pacienților vulnerabili;
implementarea unor reguli mai stricte, care să diminueze impactul ridicat al bolii până la moderat;
chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație în general și foarte mare pentru indivizii vulnerabili.

„În aceste țări se observă deja rate crescute sau ridicate ale deceselor (începând cu 13 septembrie, în Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Malta, România și Spania) sau vor fi vizibile în curând.

În unele regiuni ale acestor țări sistemul medical este deja sub presiune, cu o rată ridicată de ocupare a paturilor de spital și de la ATI, cu un nivel de oboseală ridicat în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății.

Îmbunătățirile care au fost făcute în gestionarea cazurilor, tratamentul de susținere și îngrijirea (bolnavilor de Covid-19 - n.r.) nu sunt încă suficiente pentru a evita boala severă și moartea într-o proporție mare a pacienților vulnerabili.

Implementarea unor reguli mai stricte, care s-au dovedit eficiente în controlul epidemiei în toate statele UE/SEE și în Marea Britanie, în primăvara anului 2020, pare a fi singura strategie care să asigure un impact moderat (spre deosebire de cel ridicat) al bolii asupra indivizilor și asupra asigurării asistenței medicale.

Prin urmare, în aceste țări, chiar și cu punerea în aplicare strictă a regulilor, riscul general al Covid-19 rămâne la fel de mare pentru populație și foarte mare pentru indivizii vulnerabili”, se spune la pagina 10 a raportului de 27 de pagini.

La raportul anterior al ECDC, România a fost nominalizată ca având cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană, de 3,1 la 100.000 de locuitori.

Următoarele două clasate, Bulgaria și Spania se aflau la o distanță apreciabilă, cu 1,6 decese la 100.000 de locuitori, adică la jumătate față de numărul deceselor din România, iar Spania la o treime, cu 1.0 decese la suta de mii de locuitori.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro