Intre 26 ianuarie si 20 iulie 2008, la Palazzo Grassi din Venetia poate fi vizitata expozitia ''Roma si barbarii: nasterea unei noi lumi'', eveniment la care Muzeul National de Istorie a Romaniei (director general: dr. Crisan Museteanu) participa cu 71 de piese selectate din inventarele funerare ale primelor doua morminte princiare de la Apahida si din inventarul unui mormant din necropola romana tarzie de la Harsova.
Vernisajul a avut loc pe 25 ianuarie, data care a coincis cu prima zi a participarii Romaniei in calitate de invitat de onoare la Carnavalul de la Venetia. La vernisaj au fost prezente importante personalitati ale mediului politic, cultural si academic, printre care patriarhul, prefectul si primarul Venetiei, curatorul expozitiei, Jean-Jacques Aillagon, fost ministru francez al culturii, actualmente presedintele Muzeului de la Versailles, Monique Veaute, noul director al Palatului Grassi, una din cele mai importante institutii artistice din Venetia.
Expozitia ''Roma si barbarii'' reprezinta o selectie internationala a celor mai reprezentative descoperiri din Antichitatea tarzie si din epoca migratiilor, urmarind transformarea Imperiului Roman si nasterea ''noii lumi'': Europa.
Mare parte din piesele prezentate de Muzeul National de Istorie pot fi admirate la Bucuresti, in expozitia ''Tezaur istoric''. Descoperite in Dobrogea (Schytia Minor), pe atunci provincie a Imperiului Roman, piesele de la Harsova sunt ilustrative pentru cultura materiala a elitei Imperiului din prima jumatate a secolului al IV-lea.
Informatiile relativ reduse pe care le avem despre contextul in care au fost descoperite mormintele de la Apahida (jud. Cluj) sunt compensate de expresivitatea artistica a pieselor recuperate, fiecare dintre acestea oferind indicii atat despre personalitatea indivizilor inmormantati la Apahida, cat si despre comunitatea in care traiau sau despre spatiul in care se dezvoltau legaturile si relatiile lor. O comunitate definita prin comportamente si traditii proprii, situate undeva la granita dintre spatiul ''civilizat'' al Imperiului Roman, in acceptia clasica a termenului, si spatiul ''barbar'', aflat dincolo de granitele politice ale Imperiului.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro