Asociatia ProMAMA a deschis primul Institut si Centru de Alaptare din Romania. Principalul obiectiv al ProMAMA este cresterea ratei alaptarii in Romania, in prezent de doar 12.6% (studiu UNICEF 2011), cea mai mic rat din Europa. Prin comparatie, urmtoarea tara este Irlanda cu o rata de 53% , dar in tarile nordice rata alaptrii ajunge la 89-94% . Nu exist piedici reale pentru o mam n a-i alpta copilul, ci doar lipsa de informare, de interes, de disponibilitate i de suport spune dr. Jack NEWMAN expert recunoscut la nivel mondial n domeniul lactatiei.
Saptamana 1-7 august este declarata de OMS si UNICEF Saptamana Mondiala a Alaptarii (ajunsa la cea de-a 20-a editie), iar centrul ProMAMA a hotarat sa lanseze proiectul Promovarea, Protejarea si Sustinerea Alaptarii in Romania, o campanie activa de constientizare a mamelor despre ceea ce inseamna alaptarea si care sunt riscurile nealaptarii la san. Parte principala a acestui proiect este lansarea DVD-ului ALPTAREA miracolul naturii pentru mam i pruncul su care cuprinde sfaturi practice pentru mame de la consultanti n lactatie specializati in cele mai bune scoli din strainatate. Ne dorim ca acest DVD sa ajunga la cat mai multe mame si de aceea il vom distribui gratuit in maternitati. De asemenea, ne vom dedica intreaga saptamana comunicarii pe subiecte de alaptare si vom oferi consultanta in lactatie gratuit la centrul ProMAMA a declarat Sorana Muresan, Preedinte al Asociatiei ProMAMA Institut si Centru de Alaptare
DVD-ul lansat de ProMAMA contine indrumari privind mentinerea alaptarii exclusive pana la 6 luni, continuarea alaptarii si in al doilea an de viata si diversificarea alimentatiei. Astfel, proaspetele mamici vor afla ce inseama sa alaptezi corect si beneficiile practicilor de alaptare.Speram sa schimbam si atitudinea cadrelor medicale din maternitati si de la centrele medicale pentru ca ele, prin pregatirea si indrumarea lor, pot creste rata de alaptare in Romania. Dorim sa informam mamele ca exista specialisti foarte buni in lactatie in Romania, standardul cel mai inalt al calificarii in aceasta profesie fiind Consultantul de Lactatie Certificat International (IBCLC) spune dr. Muresan Marta, medic primar pediatru, doctor in medicina, coordonatorul pentru Romania al examenului international pentru consultantii de lactatie, membru al Academiei de Breastfeeding Medicine, vicepresedintele Asociatiei ProMama - Institut si Centru de Alaptare.
Asociatia ProMAMA a fost infiintata cu 2 ani in urma si a creeat primul Institut i Centru de Lactatie i Alptare din Romnia. De asemenea, asociatia ProMAMA este singura din Romania care pregateste pentru examenul international persoanele care doresc sa devina Consultanti de Lactatie Certificati Internationali. Este foarte important ca toata lumea sa inteleaga faptul ca 98% dintre mame pot si sunt capabile sa alapteze. Secretul este sa aiba informatii corecte, sprijin din partea cadrelor medicale si a familiei si sa apeleze la consultantul certificat in probleme de lactatie in caz de nevoie, acesta avand un rol de multe ori hotarator pentru succesul alaptarii spune dr. Muresan Marta, medic primar pediatru, doctor in medicina, coordonatorul pentru Romania al examenului international pentru consultantii de lactatie, membru al Academiei de Breastfeeding Medicine, vicepresedintele Asociatiei ProMama - Institut si Centru de Alaptare.
Tema Saptamanii Mondiale a Alaptarii din acest an este Understanding the past Planning the Future (Intelegand trecutul, planificam viitorul) si se concentreaza pe analiza progreselor, dar si a piedicilor in implementarea Strategiei Globale privind Alimentatia sugarului si copilului mic. Bazandu-se pe dovezi stiintifice solide, aceasta strategie Justine: alaptarea exclusiva 6 luni, continuarea alaptarii pana la 2 ani sau peste, alaturi de o alimentatie complementara adecvata. Alaptarea exclusiva 6 luni inseamna alaptarea sugarului la cerere nu la ore fixe, fara administrarea altor alimente sau lichide, apoi completarea alaptarii (nu inlocuirea meselor de supt) cu o mica cantitate de alimente preparate in casa. Intre 6 luni si un an, nevoile energetice ale copilului sunt acoperite in proprtie de 75% pana la 50% de laptele de mama si este recomandata continuarea alaptarii si in al doilea an de viata si chiar peste, daca asa doreste cuplul mama-copil. Ministerul Sanatatii din Romania s-a declarat sustinatorul aceastei strategii.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro