Romania ocupa locul 4 la Campionatul Mondial de GO

In perioada 28 - 31 mai 2007 s-a desfasurat la Tokyo cea de a 28 a editie a Camionatului Mondial de GO pentru amatori, organizat de IGF - Federatia Internationala de GO.
Evenimentul este patronat de Ministerul Afacerilor Externe al Japoniei si de Fundatia
Japonia.Prima editie s-a desfasurat in 1979 si Romania a fost reprezentata inca de atunci de timisoreanul Andras Venczel, a carui tarie de joc a fost estimata la 3 dan. Tot cu acea ocazie s-a infiintat IGF - Federatia Internationala de GO - tara noastra fiind unul dintre cei 15 membri fondatori.
Din cele 27 de editii desfasurate pana in prezent, China a castigat de 15 ori, Japonia de 8 ori, Republica Coreea de 3 ori si Hong Kong 1 data.
La reuniunea oficiala de deschidere, domnul Horimu Hokabe, presedinte Nihon Ki-in, a declarat; " GO-ul esteo forma universala de comunicare si sper ca acest campionat mondial va fi o ocazie de a ne face multi prieteni, in intreaga lume".
Este o sarbatoare mondiala a GO-ului, la el participand campionii nationali din 68 de tari, sositi din 6 continente: Europa - 33, America de Nord - 7, America de Sud - 8, Africa - 5, Australia - 2 si, bineinteles, Asia - 13.
Varsta concurentilor acopera 3 generatii, de la cel mai tanar - chinezul Ziteng Shan, 8 dan, la numai 13 ani - (cel mai puternic jucator din turneu), pana la "bunicul" Carlos Vegas din Panama - 5 kyu.
S-au jucat 8 runde in sistem elvetian, cu respectarea regulamentului WAGC, cu komi negru de 6,5 puncte. Timpul de joc este de 1 ora si 30 minute si 10/15 byo-yomi Canadian.
Din 1996, jucatorii romani care ne-au reprezentat au fost: Robert Mateescu, dr. Mihai Basca, Sorin Gherman, Mirel Florescu, Lucretiu Calota, Cornel Burzo si Cristian Pop.
Cele mai bune clasificari pentru Romania au fost obtinute de Cristian Pop, 7 dan, 32 de ani, (1997 - Sapporo, locul 5, 2002 - Takayama, locul 6 si 2006 - Sasebo, locul 7). Tot el a reprezentat Romania si in acest an la WAGC 2007, fiind singurul jucator din concurs ajuns la a patra participare.
Cristian Pop, multiplu campion national la GO, s-a clasat al 4 lea intr-o companie selecta.Cu o comportare exceptionala, Cristian Pop a reusit sa castige 6 partide dincele 8 disputate, fiind invins doar de primii doi clasati, chinezul Shan si coreeanul Woo. Intr-un clasament neoficial, Cristian Pop este cel mai bine clasat jucator non asiatic, o performanta cu adevarat remarcabila.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro