Romania are o Zi Nationala a Adoptiei: 2 iunie

Camera Deputatilor a votat legea prin care ziua de 2 iunie este declarata Ziua Nationala a Adoptiei. Este rezultatul propunerii legislative pe care am initiat-o in aprilie 2013 alaturi de colegii PDL si din celelalte partide politice.

De ce o avem nevoie de o Zi Nationala A adoptiei? Pentru a atrage atentia in mod simbolic si pentru a veni cu solutii pentru simplificarea procedurilor de adoptie. Pentru a ridica drepturile copilului la rang de prioritate nationala prin fapte, nu prin vorbe. Procesul de adoptie dureaza, in Romania, intre 1,5 ani si 2 ani.

Dupa intrarea in vigoare a Legii 233 referitoare la regimul juridic al adoptiei, in aprilie 2012, sansele pentru integrarea copiilor in familii prin adoptie s-au imbunatatit.

Eforturile in sensul reducerii procedurilor birocratice incep sa se vada: in anul 2013 s-au deschis procedurile de adoptie pentru 2.556 de copii, in usoara crestere fata de anii anteriori: 1.736 copii au fost infiati in anul 2011 si 1.921 copii in anul 2010, conform ultimelor date disponibile ale Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA). În anul 2013 au fost atestate pentru adoptie 1.575 familii, caror li se adauga alte 58 de solicitari de adoptie internationala in anul 2013.

Desi a fost facut primul pas in vederea eficientizarii procedurilor de adoptie, mai raman inca multe probleme nerezolvate. Oficiului Roman pentru Adoptii reclama, in toamna anului 2012, ca numarul de copii adoptabili este foarte redus: din peste 29.000 copii, numai pentru 941 (3,22% din total) s-a considerat ca este posibila adoptia. În 10 judete procentul de copii care pot fi adoptati este de sub 1%. Mai grav este ca Oficiului Roman pentru Adoptii recunoaste ca sunt numeroase situatiile in care copiii sunt mentinuti artificial in sistem, tot din cauza birocratiei ridicate.