Romania nu este afectata si vizata de scaderea presiunii gazelor

ianuarie 4, 2006

România nu este afectată şi vizată de scăderea presiunii gazelor livrate de Rusia, însă autorităţile au avut o primă întâlnire în care au analizat modalităţile de asigurare a surselor alternative de energie, a declarat premierul Călin Popescu-Tăriceanu, după întâlnirea de lucru cu responsabilii din domeniul producerii şi distribuţiei de gaze naturale.
"Tehnic nu este nici un fel de problemă. Avem peste 2 miliarde de metri cubi de gaze naturale înmagazinate. Această rezervă se adaugă la producţia internă, care reprezintă 60% din consum. Nu avem nici o problemă tehnică nici la nivelul consumatorilor individuali, nici la nivel industrial", a declarat şeful Executivului.

Premierul Tăriceanu a arătat că una din concluziile întâlnirii de astăzi vizează necesitatea diversificării surselor de energie, în sensul îndreptării investiţiilor spre producţia de energie în sistem hidro şi dezvoltarea surselor neconvenţionale de energie.

"Dată fiind creşterea preţului la petrol pe piaţa internaţională, luăm în considerare diminuarea producţiei de energie pe gaz, pentru a trece pe combustibil alternativ: lignitul, care este mai ieftin, şi huila", a afirmat primul-ministru.

"Am cerut ministrului Economiei şi Comerţului să înceapă, cu prioritate, proiectul conductei de interconectare cu Ungaria, pentru a avea acces la surse alternative de energie. Am discutat despre acest proiect în şedinţa de Guvern româno-ungară şi este agreat de ambele părţi", a spus premierul.

El a adăugat că prioritar va fi, de asemenea, proiectul NABUCCO, care are în vedere construirea unei conducte de transport al gazelor naturale din zona Caspică. Premierul a arătat însă că "proiectul Nabucco nu depinde doar de România, deoarece la acest proiect participă şi Turcia, Bulgaria, ţările din spaţiul fostei Iugoslavii".

Responsabilii în domeniu caută soluţii pentru majorarea capacităţii de înmagazinare a gazelor naturale. În acest sens, premierul a arătat că este în derulare studiul de fezabilitate pentru construirea unui depozit nou la Roman-Mărgineni şi continuarea depozitului de la Gherceşti (Dolj).

Diminuarea presiunii gazelor naturale livrate din Rusia nu va determina creşterea preţului pe piaţa internă: "Preţul gazelor nu se modifică. Rămâne preţul intrat în vigoare la 1 ianuarie. Dacă se constată că ponderea de gaz de consum din import a scăzut, se vor face regularizări care se vor reflecta în facturi diminuate", a precizat primul-ministru.

La rândul său, ministrul Economiei şi Comerţului, Codruţ Şereş, a arătat că situaţia apărută între Rusia şi Ucraina nu va influenţa creşterea preţului în România.

Ministrul Economiei şi Comerţului a precizat că preţul plătit de România pentru gazele importate din Rusia este comparabil cu cel plătit de statele europene. "Românii nu plătesc mai mult. Suntem în aceleaşi condiţii comerciale pe care le au şi europenii" a afirmat ministrul Şereş.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro