Romania nu are probleme cu absorbtia programelor PHARE

Şeful Executivului a arătat că Ministerul Integrării Europene şi Ministerul Finanţelor Publice au prezentat o Notă privind gradul de absorbţie a fondurilor comunitare.

Potrivit datelor prezentate, performanţa la gradul de contractare a fondurilor PHARE Naţional 2003 este de 98,2%, cel mai important element fiind faptul că nu a fost pierdut nici un proiect din Memorandumul de Finanţare, a afirmat primul-ministru.

El a explicat că procentul de 1-2%, diferenţa între rata de contractare şi rata de absorbţie provine din economiile realizate în implementarea proiectelor. “Aceşti bani economisiţi nu se pierd, ei se redistribuie”, a precizat primul-ministru.

Şeful Executivului a apreciat că va trebui să crească capacitatea de absorbţie a fondurilor europene a României, dat fiind faptul că după data aderării România va beneficia de un volum de 3 ori mai mare de finanţări nerambursabile.

Totalul fondurilor nerambursabile de aderare alocate României de către Comisia Europeană prin programul PHARE în perioada 2000-2006 este de 1278,4 milioane Euro.