Romania isi propune sa devina stat SCHENGEN

România îşi propune să devină stat Schengen până în anul 2010, la trei ani de la data aderării la Uniunea Europeană, a anunţat astăzi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, în cadrul unei întâlniri cu o delegaţie a Adunării Deputaţilor din Franţa. Ministrul Administraţiei şi Internelor i-a asigurat pe deputaţii francezi, aflaţi în vizită la Bucureşti, de faptul că programul de modernizare a frontierelor se derulează potrivit termenelor stabilite, neînregistrându-se nici o întârziere, iar România va avea în scurt timp unul dintre cele mai performante sisteme de securizare a graniţelor, mai ales ca urmare a renegocierii cu succes a contractului cu EADS.

“Frontiera României va fi de anul viitor frontiera Uniunii Europene şi suntem şi noi preocupaţi ca această frontieră să fie una sigură”, a afirmat ministrul Administraţiei şi Internelor, care a subliniat faptul că frontiera externă a României va reprezenta un sfert din întreaga frontieră externă a Uniunii Europene, fiind vorba despre peste 2000 de kilometri.

La rândul său, şeful delegaţiei franceze, deputatul Herve de Charette, preşedinte al Comisiei de Afaceri Externe a Adunării Deputaţilor şi fost ministru de externe al Franţei, l-a asigurat pe ministrul Vasile Blaga că Franţa aşteaptă aderarea României la fel de mult ca ţara noastră. Herve de Charette a afirmat că Parlamentul francez va ratifica în timp util tratatul de aderare al României la Uniunea Europeană, neexistând nici o îndoială cu privire la acest aspect.

Demnitarul francez a declarat de asemenea că membrii delegaţiei au fost impresionaţi de mobilizarea instituţiilor româneşti, precum şi a clasei politice, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate în cadrul procesului de aderare. “Ştim că acest proces constituie o încercare dificilă”, a mai afirmat Herve de Charette. (MAI)