Romania in clasamentul mondial al coruptiei

decembrie 12, 2012

Transparency Interanational a lansat astazi, 5 decembrie 2012, Indicele de Perceptie al Coruptiei (IPC), un studiu care clasifica 176 de state ale lumii in functie de nivelul de coruptie perceput in sectorul public.

Indicele de Perceptie a Coruptiei este cel mai important instrument la nivel international, care ofera o imagine fidela asupra fenomenului coruptiei. IPC se bazeaza pe datele privind coruptia din sondajele specializate efectuate de mai multe institutii independente de renume si claseaza tarile in functie de gradul in care este perceputa existenta coruptiei in randul oficialilor si politicienilor. El reflecta opinia oamenilor de afaceri si a analistilor din intreaga lume, inclusiv a expertilor din tarile evaluate. IPC detine o pondere in toate evaluarile realizate de agentiile internationale de rating.

In 2012 metodologia de realizare a studiului s-a schimbat. Astfel daca in anul 2011 scorul se aloca pe o scara de la 10 (un stat foarte „curat”) la 0 (un stat foarte corupt), in 2012 scara este de la 0 la 100, unde 0=un stat foarte corupt, iar 100=un stat foarte „curat”.

Nici un stat nu are un scor perfect, iar doua treimi dintre acestea au un scor sub 50, ceea ce indica faptul ca problema coruptiei este una serioasa. Rezultatele Indicelui de Perceptie al Coruptiei demonstreaza faptul ca sunt inca multe societati si guverne care trebuie sa considere lupta impotriva coruptiei o prioritate.

Pozitia ocupata de un stat este stabilita in raport cu alte state si teritorii incluse in studiu.

Primele tari clasate sunt:
POZITIE IN CLASAMENT    STAT/TERITORIU   PUNCTAJ/SCOR
1                                                 Danemarca                    90
1                                                 Finlanda                          90
1                                                 Noua Zeelanda              90
4                                                 Suedia                             88
5                                                 Singapore                       87

Romania ocupa locul 66 cu un scor de 44 de puncte, in urma Croatiei 62 (46 puncte), Ungaria 46 (55 puncte), Polonia 41 (58 puncte), Italia 72 (42 puncte), Bulgaria 75 cu 41 puncte. 2012 este primul an in care Romania inregistreaza o crestere semnificativa a scorului si a pozitiei:
AN            Pozitie           Scor
2011        75                    3.6(pe o scara de la 0 la 10)
2012        66                    44

Elementele care au contribuit la ocuparea unei pozitii mai bune a Romaniei sunt semnalele pozitive date de autoritatile publice la care investitorii sunt sensibili. In acest context oprirea monopolului in domeniul energiei, reevaluarea contractelor de investitii reprezinta doar cateva exemple. Important este faptul ca aceste semnale au generat incredere in spatiul economic romanesc, dar acum se impune consolidarea acestora.

Pentru Romania in contextul crizei financiare si economice singura solutie este combaterea coruptiei, adica protectia resurselor publice fata de riscurile asociate coruptiei.

Exista o legatura directa intre coruptie si saracie, intre coruptie si nivelul de dezvoltare scazut al unui stat si intre coruptie si lipsa democratiei. La nivel mondial exista un ”razboi” pentru dezvoltare intre statele care detin resurse naturale si cele care detin capitaluri si fluxuri financiare. Cresterea transparentei gestionarii resurselor Romaniei poate fi un mecanism care sa asigure un raspuns pozitiv la provocarile existente la nivel global. În acest context singura sansa pentru dezvoltarea Romaniei o reprezinta combaterea coruptiei si securizarea resurselor publice.

In acest context, Transparency International Romania elaboreaza, in prezent, 11 documente de pozitie pe politicile publice in domeniile cu un grad ridicat de coruptie, urmand sa fie prezentate public pana la finalul anului. Acestea reprezinta o analiza a situatiei prezente, identificarea vulnerabilitatilor si un set de recomandari pentru asigurarea integritatii si transparentei pe aceste domenii. Mediul de afaceri resimte nevoia si solicita asigurarea integritatii institutiilor publice si aplicarea standardelor OECD si Comisia Europeana in acest domeniu. Aplicarea acestora pot da Romaniei un plus de credibilitate la nivel international.

Pentru mai multe detalii referitoare la IPC accesati Indicele de Perceptie a Coruptiei 2012

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro