Romania din nou in Guinness Book

In curand Romania ar putea intra din nou in Guinness Book cu un record.
Desi in tara noastra nu se mai preda astronomia, desi Romania este initiatoarea unei rezolutii a Uniunii Astronomice Internationale (Sydney 2003) privind imbunatatirea invatamantului astronomic in lume, zilele acestea are loc cea de-a patra editie a Olimpiadei Nationale de Astronomie. In perioada 15-19 iulie se desfasoara in municipiul Cluj-Napoca aceasta competitie, cuprinsa in calendarul activitatilor Ministerului Educatiei si Cercetarii, fiind organizata de I.S.J. Cluj.
Cum disciplina Astronomie nu apare nici in trunchiul comun al curriculumului national gimnazial si nici al celui liceal, elevii pasionati de aceasta stiinta participa la cercurile de astronomie de la cluburile copiilor sau palatele copiilor, la grupele de excelenta organizate in unele regiuni sau opteaza pentru astronomie prin posibilitatile oferite de curriculumul de decizie al scolii.
In acest an participa 87 de elevi din 23 de judete ale tarii distribuiti in doua sectiuni: juniori (pana la cel mult 15 ani) si seniori (pana la maximum 17).
Castigatorii vor participa la Olimipiada Internationala de Astronomie din India.

Prof.dr. Magda Stavinschi
Presedintele Asociatiei ‘Astronomia XXI’
http://www.astro.ro/a21