Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a semnat o scrisoare adresată Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, alături de omologii săi din Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia.
Semnatarii solicită o „atitudine mai activă” a Uniunii față de Rusia după otrăvirea disidentului Aleksei Navalnîi și arată că trebuie luate în calcul și sancțiuni împotriva Rusiei, dacă va fi nevoie.
„Poziția României e că UE ar trebui să aibă o atitudine mai activă în dosarul otrăvirii lui Navalnîi. Alături de Lituania, Letonia, Estonia, Danemarca și Polonia am adresat o scrisoare Înaltului Reprezentant Josep Borrell prin care cerem o asemenea poziționare, pentru că Rusia trebuie să-și îndeplinească obligațiile, să înceapă o investigație imparțială și transperantă și să coopereze pe deplin cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.
Și credem că, de asemenea, ar trebui să luăm în calcul posibilitatea unor eventuale sancțiuni, dacă va fi nevoie, în legătură cu cazul otrăvirii lui Navalnîi”, a declarat Aurescu la sosirea la Bruxelles unde particiopă la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale UE.
Parlamentul European a adoptat săptămâna trecută o rezoluție prin care condamnă acțiunile Rusiei împotriva opozantului rus și care menționează că tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi cu novicioc „face parte dintr-un efort sistematic de reducere la tăcere a vocilor disidente".
Prin rezoluție, Uniunea Europeană cere deschiderea imediată a unei anchete internaționale la care să ia parte alături de Organizația Națiunilor Unite, Consiliul Europei, statele aliate și Organizația pentru interzicerea armelor chimice.
Rezoluție cere ca Uniunea Europeană să întocmească de îndată o listă măsuri retroactive privind Rusia și să întărească sancțiunile în vigoare, cât și implementarea de mecanisme care să pună sub sechestru bunurile din Europa ale persoanelor acuzate de corupție în baza anchetelor efectuate de organizația lui Alexei Navalnîi.
Navalnîi se află pe în Germania de la 22 august, după ce i s-a făcut rău cu două zile înainte, în timp ce se afla la bordul unui avion care trebuia să îl ducă la Moscova. Germania a anunțat în urma testelor efectuate că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip Novicioc, acuzație pe care Rusia o respinge.
Asociații lui Alexei Navalnîi spun că urme ale neurotoxinei cu care a fost otrăvit opozantul rus au fost găsite pe o sticlă de apă din camera de hotel unde a stat el în Tomsk.
Rusia a respins mereu acuzațiile, la fel ca și în cazul fostului spion Serghei Skripal, otrăvit tot cu Novicioc pe tărâm britanic, la Salisbury în 2018.
Cu toate acestea, pe lângă ancheta germană care a stabilit inițial cauza otrăvirii, analize independente realizate de laboratoare din Franța și Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc.
Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin.
Rusia respinge dovezile de otrăvire a lui Navalnîi, cel mai critic dintre opozanții regimului Putin, însă anunță că vrea să participe la investigația condusă de autoritățile germane care cercetează circumstanțele tentativei de asasinare a lui Navalnîi.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro