România cere includerea lui Aleksandr Lukașenko pe lista de sancțiuni

octombrie 12, 2020

Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat poziția României a cere extinderea sancțiunilor impuse oficialilor din Belarus pentru fraudarea alegerilor și reprimarea brutală a protestelor pașnice.

El a anunțat, cu ocazia participării la reuniunea miniștrilor de Externe din UE, că România se află prin statele care doresc adăugarea lui Aleksandr Lukașenko pe lista de sancțiuni, a oficialilor cărora li se interzice accesul în UE și ale căror conturi sunt blocate.

„Susținem suplimentarea sancțiunilor. Ne-am alăturat unui grup de State Membre care cer extinderea listei de persoane, inclusiv cu includerea domnului Lukașenko. România a cerut deja, încă de la sfârșitul lunii august, includerea domnului Lukașenko pe lista persoanelor sancționate, iar, dacă situația continuă să se deterioreze, trebuie să luăm în considerare mai multe sancțiuni, poate chiar sancțiuni economice care să țintească resursele domnului Lukașenko", a declarat Bogdan Aurescu. 

În semn de solidaritate cu Polonia și Lituania, România a decis vineri să își recheme ambasadorul la Minsk, pentru consultări. Decizia a intrat în vigoare astăzi, astfel că ambasadorul român a plecat astăzi din Belarus și se îndreaptă spre România. 

Cel puțin 586 de persoane, inclusiv circa 40 de jurnaliști, au fost reținuți duminică, în seara cea mai violentă a represiunii asupra protestelor pașnice din Belarus, potrivit organizației pentru drepturile omului Viasna.

Poliția a utilizat tunuri cu apă, grenade de avertisment și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea adunată pe străzile din Minsk.

Luni, doi lideri ai opoziției au fost eliberați ca efect al întâlnirii din închisoare avută de Aleksandr Lukașenko cu 10 dintre opozanții arestați. Ei au fost mutați în arest la domiciliu.

Lukașenko, de 66 de ani, s-a întâlnit cu liderii opoziției închiși într-o unitate de detenție condusă de serviciul de securitate KGB al țării, aparent pentru a discuta planurile de reformă constituțională.

O fotografie postată de serviciul de presă al lui Lukașenko în aplicația de mesagerie Telegram îl arată așezat la o masă ovală cu prizonieri, c printre care se vede Viktor Babarika, un bancher considerat cândva cel mai dur rival al lui Lukașenko la alegerile din august, dar care a fost închis pentru a fi împiedicat să candideze.

Opoziția din Belarus a descris vizita ca un semn de slăbiciune din partea lui Lukașenko.

Țihanovskaia, refugiată în Lituania, a scris pe rețelele sociale că astfel Lukașenko recunoaște „existența prizonierilor politici pe care obișnuia să îi numească criminali” și s-a întrebat ce dialog este acela pe care-l poți într-o celulă de închisoare.

„Nu vedem nici măcar cea mai mică intenție din partea regimului de a porni dialogul cu opoziția. Un dialog care a avut loc în interiorul unei celule de închisoare, în urmă cu două zile, la Minsk, nu reprezintă un dialog corespunzător cu opoziția", a descris Bogdan Aurescu situația în declarațiile de la summit.

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro