Rochia Reginei Maria la Muzeul National

Muzeul National de Istorie a Romaniei va expune, in perioada 29 noiembrie – 31 decembrie, una dintre superbele rochii de ceremonie si mantia, recent restaurate, din garderoba Reginei Maria a Romaniei.

Cu aceasta ocazie Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei va organiza o conferinta de presa marti, 29 noiembrie, incepand cu orele 12.00 in holul central al muzeului, in cadrul careia specialisti in restaurarea patrimoniului si istorici vor oferi jurnalistilor informatii inedite privind jurnalul de restaurare a celor doua piese de colectie.
Ansamblul vestimentar – rochie si mantie – aflat in patrimoniul national a fost supus unui flux metodologic de restaurare indelungat, datorita starii de degradare pana la fragilizare avansata in unele zone.
La varsta de 20 de ani, Principesa Maria a participat, imbracata cu aceasta rochie si aceasta mantie, la marea ceremonie de incoronare din vara anului 1895, la Moscova, a Tarului Nicolae al II-lea. Valoarea istorica si artistica a acestor piese vestimentare de patrimoniu este mentionata de regina insasi in celebrele-i memorii Povestea vietii mele: „Aveam rochii in toate culorile curcubeului. Gateala cu care dobandii insa cel mai mare succes era rochia si lunga mantie de gala daruita de regina Carmen Sylva. Regina-poeta, inspirata de varsta mea frageda, de parul meu balai si de ochii mei albastri, hotarase ca trebuie sa faca din mine o adevarata domnita din basme. Asadar poruncise o rochie si o manta regala cu trena de Curte, amandoua cusute pe de-a-ntregul cu ramuri de maces cu mii de petale de trandafiri raspandite; pana si voalul ce purtam, sub o coroana dintr-un cerc de diamante, era presarat cu petale de trandafir salbatic. Aceasta rochie lucrata intr-una din scolile noastre romanesti, ma prindea bine si eram cat se poate de mandra de admiratia ce starneam“. (Muzeul National)