Riscurile conectarii la reteaua publica de Internet

Este weekend si decideti sa petreceti cateva ore intr-o cafenea dar nelipsitul Wi-Fi este deschis si il folositi cu succes. Suna familiar? Acesta este un scenariu tipic pentru multi dintre noi, dar stiti ca ati putea fi tinta unor amenintari cibernetice?

Reteaua publica Wi-Fi poat fi gasita in cele mai populare locuri, cum ar fi aeroporturi, cafenele, mall-uri, restaurante si hoteluri si permite accesul gratuit la internet. Conectarea in astfel de locuri este atat de comuna incat utilizatorii nu se gandesc de doua ori inainte sa o faca. Desi suna inofensiv, conectarea la Wi-Fi in locurile publice ar putea fi riscanta.

Problema este ca exista un numar mare de riscuri asociate acestor retele. In timp ce proprietarii de afaceri ar putea crede ca ofera un serviciu pretios clientilor lor, este posibil ca securitate in aceste retele sa fie foarte redusa sau chiar inezistenta. Una dintre cele mai frecvente amenintari la adresa acestor retele este numita atacul Man-in-Middle (MitM). In esenta, un atac MitM este o forma de interceptare. Cand un computer realizeaza o conexiune la internet, datele sunt trimise de la punctul A (computer) la punctul B (serviciu/site), iar vulnerabilitatile unui sistem public pot permite unui atacator sa intre in aceste transmisii si sa le citeasca. Ceea ce credeati ca e privat nu mai este!

Criptarea inseamna ca informatiile trimise intre computer si Wi-Fi sunt sub forma unui cod secret, astfel incat acesta nu poate fi citit de nimeni care nu are cheia pentru a descifra codul. Cele mai multe routere sunt livrate cu criptare dezactivata in mod prestabilit, si trebuie sa fie activat la configurarea retelei. In locurile publice nu avem certitudinea ca acest lucru s-a intamplat, prin urmare nu stim daca suntem sau nu protejati.

Magazin online de calculatoare | Gasesti tot ce vrei pe calculator-ieftin.ro!

N-are importanta daca folositi laptopuri SH, noi sau smartphone-uri, atacurile pot afecta orice dispozitiv. Probabil echipa de la magazinul Calculator-ieftin.ro pot fi de folos clientilor prin optimizarea corecta a routerului personal, dar si prin sfatul de a evita cat mai mult folosirea retelelor publice de Wi-Fi. Site-ul https://calculator-ieftin.ro/ ofera sprijin in achizitia sau inchiriere de calculatoare si monitoare second hand, dar si copiatoare si alte componente utile echipamentelor de birou. Protejati-va datele urmand sfaturile specialistilor! Protectia este prioritara!

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » Riscurile conectarii la reteaua publica de Internet