Institutul Național de Sănătate Publică a analizat 21.766 de fișe de supraveghere a cazurilor confirmate cu Covid-19 pentru a identifica bolile care, asociate cu cea provocată de virusul SARS-CoV-2, prezintă cel mai mare risc de deces.
Din cele 21766 de cazuri confirmate cu COVID-19, pentru ambele sexe, cele pentru care au fost menționate boli cardiovasculare au avut o probabilitate de 3,48 ori mai mare de evolutie către deces, comparativ cu cele la care aceste afecțiuni au lipsit. Bolile renale cronice au rămas pe locul doi, urmate de cancer.
Din cele 11.799 persoane de sex feminin confirmate cu COVID-19 incluse in analiză, cele pentru care a fost menționată imunitatea compromisă au avut o probabilitate de 5,41 ori mai mare de evoluție către deces, comparativ cu cele la care aceasta a lipsit.
Comparativ cu prima analiză făcută de INSP pe subiect, imunitatea compromisă a devenit factor de risc și ocupă primul loc. Bolile renale cronice se află cu 3 poziții mai sus față de sexul masculin iar bolile cardiovasculare continuă să se afle în top 3. A crescut puterea asocierii dintre factorii de risc și deces.
Pentru cele 9967 persoane de sex masculin confirmate cu COVID-19 și incluse în analiză, comparativ cu prima analiză s-a observat că bolile cardiovasculare au urcat o poziție și ocupă primul loc, cele renale au urcat o poziție și ocupă locul cinci iar bolile hepatice cronice au urcat pe locul 3, față de 5. De asemenea, a crescut puterea asocierii dintre factorii de risc și deces.
Marea majoritate a condițiilor medicale pre-existente pentru care OMS recomandă vaccinarea anti-gripală sunt factori de risc dovediți pentru deces prin COVID-19. Rezultatele analizei reprezinta evidențe utile pentru prioritizarea vaccinării anti-COVID-19.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro