In perioada 26 – 27 octombrie 2010, la Hotel Ibis, din Constanta, ONG Mare Nostrum a organizat seminarul dedicat dezbaterii Planului Strategic de Actiune, pentru Marea Neagra, adoptat in 2009. Evenimentul, care a facut parte din cadrul Zilei Internationale a Marii Negre, a fost finantat si sustinut de Comisia Marii Negre si s-a desfasurat sub Inaltul Patronaj al Ministerului Mediului si Padurilor.
Activitatea a constat in dezbaterea aspectelor, legate de stadiul implementarii Planului Strategic de Actiune, din anul 1996, dar si a celui din 2009, precum si aspecte referitoare la starea mediului marin si la importanta implicarii si constientizarii publicului, cu privire la necesitatea protejarii Marii Negre. În cea de-a doua zi, activitatea s-a desfasurat pe trei grupuri de lucru, in paralel: Educatie si participare publica, Biodiversitate si resurse vii si Reducerea poluarii.
Rezultatele fiecarui grup de lucru s-au concretizat sub forma unor propuneri si concluzii, care au fost prezentate, ulterior, tuturor participantilor la seminar. Unele dintre cele mai semnificative propuneri rezultate sunt urmatoarele: modernizarea statiei de epurare Eforie Sud si prelungirea, in mare, a tuturor conductelor de deversare a apelor epurate; preluarea selectiva a deseurilor direct de la sursa, incluzand atat deseurile generate, in orasele de coasta, cat si cele generate de nave, pe mare; reconversia profesionala a pescarilor, catre alternative de valorificare a resurselor marine, fara a dauna mediului inconjurator (activitati eco – turistice de tip scuba diving, dolphin watching, bird watching etc.). De asemenea, a fost propusa promovarea, in randul elevilor si profesorilor, a programului educational Black Sea Box, care va fi tiparit in limbile celor 6 tari riverane si aplicarea unui management mai eficient al comunicarii, de catre actorii importanti, in educatie si participare publica, in vederea diseminarii proiectelor de mediu de succes.
„Acest plan regional va fi transpus intr-un plan national, care va conduce la particularizarea obiectivelor Planului Strategic de Actiune, pentru Romania. De asemenea, ne dorim ca tot ceea ce am discutat, in cadrul seminarului, sa nu ramana fara ecou. Motiv pentru care, toate propunerile si concluziile rezultate vor fi sintetizate intr-o scrisoare oficiala, adresata Ministerului Mediului si Padurilor, Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Marina si Comisiei Marii Negre – principalele institutii cu atributii in implementarea Planului Strategic”, a declarat Mihaela Candea, director executiv ONG Mare Nostrum.
Sponsor: Comisia Marii Negre
Parteneri: Observator de Constanta, Jurnalul de Constanta, Constanteanul.com, Radio Sky, Fotografa.ro, Telisso
Mare Nostrum este o organizatie deschisa tuturor cetatenilor preocupati de degradarea mediului litoralului romanesc, a carei misiune este de a determina schimbarea practicilor si atitudinilor actuale ale comunitatilor locale, factorilor de decizie si altor grupuri de interese, cu cele care asigura conservarea si utilizarea rationala a resurselor naturale din zona costiera romaneasca. Punand accentul pe parteneriat si respectul fata de mediul inconjurator, Mare Nostrum activeaza in directia constientizarii publice, a educatiei pentru mediu si a presiunii fata de factorii decizionali, pentru protectia efectiva a mediului Marii Negre si zonei costiere romanesti.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro